Op de nieuwjaarsreceptie van Fedict haalde minister Alexander De Croo het aan: België moet een van de eerste testlanden worden voor de nieuwe mobiele standaard, 5G. Ministers willen wel meer en met graagte uitpakken met die hoeramomenten.
Ook liberale ex-minister Rik Daems was er bij de kippen bij om als eerste een gesprek over het 3G gsm-netwerk te voeren, toen Nokia in Brussel nog een behoorlijk groot kantoor had. Dat was begin deze eeuw. België was toen echter vrij laat en Rik Daems ging de geschiedenis in als de man die goud kon veranderen in lood. Terwijl honderden miljarden werden betaald in het buitenland voor 3G-licenties, gingen ze bij ons voor een habbekrats over de toonbank. Wat uiteindelijk wel de financiële gezondheid van de Belgische telco’s ten goede kwam.
Het wordt uitkijken wanneer de 5G-licenties uitgereikt worden. En voor welke prijs. Europese leveranciers van telecomapparatuur zoals Ericsson en Nokia kijken er alvast reikhalzend naar uit. Zij zagen hoe Chinese goedkope producenten zoals Huawei en ZTE het kaas van hun brood aten en huisleverancier werden bij Proximus, Mobistar en Base. Ericsson moest zich dan node toeleggen op supportdiensten.
Telenet
Vraag is of de overname van Base door Telenet invloed zal hebben op innovatie en nieuwe technologie. Er is immers wel een discrepantie tussen het prijzenbeleid van beide spelers. Telenet zet in op kwaliteit aan premiumprijzen. Met de recente prijsverhoging is het zelfs duurder geworden dan Proximus (en merkwaardig genoeg reageren er deze keer geen eindgebruikers). Base is dan weer een prijsbreker en de kwaliteit was ook niet altijd om naar huis te schrijven (of liever, te bellen). Het wordt niet eenvoudig om beide businessmodellen te matchen. Zal Telenet dan meteen kiezen voor een ‘disruptieve’ keuze voor 5G-technologie? De zakken van de dochter van Liberty Global zijn niet oneindig diep (Telenet zit met een miljardenschuld), maar het is wel een voorbeeld in de groep.
‘Als je het in België kan maken, kan je het overal’, zo zegt ook Saskia Van Uffelen, ceo van Ericsson Belux. Zij is ook bereid om voor een revenue sharing-model te gaan, wat best aantrekkelijk kan zijn voor een telco. Een model dat ook al vaker gehanteerd is door leveranciers in Afrika. Voor Europa zou het in elke geval geen slechte zaak zijn, mochten telco’s opnieuw chauvinistisch naar de eigen leveranciers kijken, in plaats van Chinese producenten die in het huidige cybercrimeregime toch altijd een zweem van achterdocht opwekken (net zoals Amerikaanse it-leveranciers trouwens).
Telecom en IT
Telco’s zullen zich op termijn toch moeten transformeren tot it-spelers, willen ze niet langer als loodgieters door het leven gaan. Telecom en it blijven vooralsnog twee gescheiden werelden maar groeien nu toch naar elkaar toe. Dat zeggen we al 25 jaar hoor ik u zeggen, en gelijk heeft u. Maar het zal nu toch moeten gebeuren, zeker met de komst van 5G, het toenemende gebruik en interconnectie van data uit honderden omgevingen. Ik ben benieuwd of we dit jaar al de eerste testen met 5G zullen zien. En wanneer de eerste licenties uitgereikt zullen worden uiteraard, en tegen welke prijs. Minister De Croo is alweer aan zet.