Onafhankelijk onderzoeksbureau Forrester heeft KPMG uitgeroepen tot beste adviseur op het gebied van cybersecurity. KPMG blinkt volgens het onderzoeksbureau uit op adviesaanbod en strategie. Het adviesbureau heeft de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in zijn cybersecurity-dienstverlening, onder andere via overnames. Deloitte, EY en PwC volgen nipt op de onderzochte lijst van dertien adviesbureaus.
Forrester publiceert regelmatig ranglijsten waarin organisaties beoordeeld worden op hun aanbod en gehanteerde strategie. In de ‘Forrester Wave: Information Security Consulting Services’ presteerde adviesbureau KPMG de hoogste positie op adviesaanbod en strategie in cybersecurity. Het juryoordeel van Forrester geeft aan dat de adviseur cybersecurity duidelijk heeft gedefinieerd als één van zijn belangrijkste kernactiviteiten.
Volgens Martin Whitworth van Forrester Research heeft KPMG cybersecurity toegevoegd aan de zes belangrijkste, strategische groei-initiatieven. KPMG heeft dit gedaan door vooral te investeren in onderzoek en ontwikkeling en overnames van andere bedrijven. Volgens het juryrapport beschouwen klanten het strategische advies, de deskundigheid en het vermogen om zich in de klant te verplaatsen als de meest kenmerkende eigenschappen van KPMG.
Goed voorbereid
KPMG investeert constant om zijn dienstverlening te kunnen vernieuwen en in te kunnen spelen op de wensen van klanten, zowel internationaal als nationaal. Dat laat John Hermans, partner bij KPMG IT Advisory en verantwoordelijk voor de Nederlandse en Europese dienstverlening van KPMG op het gebied van cybersecurity, weten. Hermans: ‘Het goed voorbereid zijn op de gevaren en risico’s die het internet met zich meebrengt is op dit moment één van de belangrijkste onderwerpen die onze klanten bezighouden. Het is bovendien een bredere maatschappelijke zorg. Daarom hebben wij de afgelopen periode aanzienlijk geïnvesteerd, in overnames én in de werving van getalenteerde cyberdeskundigen.’
Internationale overnames
De afgelopen zestien maanden heeft KPMG internationaal een aantal overnames gerealiseerd om zijn adviespraktijk met betrekking tot cybersecurity te versterken. Zo werden First Point Global in Australië, Qubera in de Verenigde Staten en Trusteq Oy in Finland overgenomen, beide adviesbureaus op het gebied van identity en access management (IAM). Verder kwamen P3 Consulting, een Duits adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging, en ZINK Security, een Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het monitoren en bewaken van alle activiteiten op het internet, in handen van KPMG.
Politieke kwestie
Cybercrime is volgens Hermans het meest onvoorspelbare risico waarmee bedrijven geconfronteerd worden. Daarbij zal de invloed van cyber het veel ondernemingen echter nog veel lastiger maken omdat alles en iedereen in toenemende mate via het internet verbonden zal zijn, aldus de KPMG-partner. Volgens Hermans is het niet voor niets dat de boodschap van het World Economic Forum in Davos ging over dat cybercrime niet langer gezien kan en moet worden als een puur technologische kwestie.
Hermans: ‘Cybercrime is uitgegroeid tot een politiek, een economisch én een maatschappelijk vraagstuk. Het thema van Davos was weliswaar ‘The Fourth Industrial Revolution’, maar al met al zijn we er wereldwijd niet in geslaagd voldoende lering te trekken uit lessen die de derde revolutie ons heeft geleerd ten aanzien van cybercrime.’
Lijst van 13
Forrester stelde in zijn lijst van informatie security consulting services 31 criteria aan dertien verschillende adviesbedrijven. Naast KPMG werden Accenture, Atos, BAE Systems, Dell SecureWorks, Deloitte, EY (voorheen Ernst & Young), HPE, IBM Security Services, Protiviti, PwC, Verizon en Wipro onderzocht.
KPMG, Deloitte, EY, PwC, Accenture, IBM, BAE Systems, Wipro en Protiviti vormen hierbij de top van de lijst, maar Forrester geeft aan dat de organisaties HPE, Verizon, Dell SecureWorks en Atos concurrende opties aanbieden op het gebied van security-initiatieven.