Digitalisering staat in 2016 hoog op de agenda bij de Belgische banken. De meeste werven volop nieuwe informatici aan, blijkt uit onze rondvraag. Vooral big data- en security-specialisten staan op het verlanglijstje van banken. Maar de vraag is ook: wie wil voor een bank gaan werken?
Een recent rapport over de financiële sector in 2016 in opdracht van Capco, dat Computable.be kon inkijken, windt er alvast geen doekjes om: digitalisering wordt cruciaal voor de financiële sector. Nog crucialer dan het al was. Ook het (verder) aanpassen van bankdiensten naar een mobiele omgeving, hoort hierbij.
Dit blijkt uit de prioriteiten die Capco naar voren schuift voor deze sector en die u in de grafiek rechtsonder kunt bekijken. Zo blijkt ook het vervangen van de bestaande en vaak oude it-systemen dit jaar een belangrijke taak voor de financiële sector. Was vorig jaar de nieuwe opgelegde regulering nog de belangrijkste prioriteit voor deze sector, dan liggen de kaarten nu dus anders.
Niet bij eigen personeel
Banken worden nog meer ict- of softwarebedrijven. Financiële instellingen hebben daarom nood aan andere profielen. Want als de financiële sector nog meer inzet op digitalisering zullen ze er ook de aangepaste profielen voor moeten hebben, of deze moeten zoeken.
De bestaande profielen binnen banken blijken in de praktijk moeilijk te herscholen naar digitale expertise, meent Patrick Dossche van Capco. ‘Bij een aantal mensen zal dit kunnen gebeuren, maar bij andere vacatures niet’, meent hij. Er komen, volgens Dossche, de komende maanden en jaren in banken heel wat nieuwe mensen bij, waaronder dus heel wat met een ict-profiel. Er zullen waarschijnlijk nog meer bestaande medewerkers moeten afvloeien.
Financiële instellingen hebben op termijn dus nood aan nieuw bloed. ‘De uitdaging voor de banken is ook om deze nieuwe profielen te vinden. Is het voor een getalenteerde en jonge afgestudeerde ict’er bijvoorbeeld wel interessant om voor een bank te gaan werken? Je kan je afvragen of ze niet liever bij Google of Microsoft aan de slag willen’, stelt Dossche.
IT-expertise
Op het vlak van ict-plannen zijn er drie grote expertisedomeinen die financiële instellingen op termijn zullen nodig hebben, zo blijkt in de prioriteiten voor digital banking die u hiernaast kunt zien. Enerzijds is er alles wat met data en data-analyse te maken heeft. Dat staat bovenaan. Anderzijds is databeveiliging erg belangrijk. Ook dat zal in de toekomst alleen nog maar toenemen.
Naast analyse en security, worden ict-profielen ook gezocht om aan business development te doen, en om te helpen innoveren. Het zijn profielen die zich onder meer specialiseren in de interactie met de klant. ‘Profielen die goed begrijpen hoe bijvoorbeeld een woonkrediet in mekaar zit en hoe ze dit moeten aanbieden aan de klant, maar dit dan via digitale kanalen’, vertelt Dossche. ‘Het verbeteren van de klantenervaring wordt cruciaal voor een financiële instelling.’
Wervingen bij banken
Computable.be deed, naar aanleiding van het onderzoek, een rondvraag bij de voornaamste Belgische banken en hun plannen rond aanwervingen. Een financiële instelling als BNP Parisbas Fortis blijkt daarin erg actief. ‘Sinds midden vorig jaar zijn we binnen it gestart met onze aanwervingscampagnes. Hierbij zijn we op zoek naar digitaal talent, recht van de schoolbanken tot en met drie jaar ervaring’, vertelt Hilde Junius, woordvoerder van BNP Parisbas Fortis.
Naast deze (voornamelijk) jonge profielen zoekt BNP in ons land ook naar nieuwe medewerkers met een bepaalde expertise of ervaring. ‘DevOps integrator, functional analyst bi, technical analyst web and mobile of project manager, om enkele belangrijke profielen op te sommen’, aldus Junius. ‘Idee is om hiermee inderdaad de uitdagingen mee vorm te geven die digitalisering, de vernieuwing van IT infrastructuur, big data & data management met zich meebrengen. Dit naast talloze andere projecten en nieuwe werkmethodes.’
Ook bij ING klinkt een gelijkaardig geluid. ‘Innovatie is bij ING België een ontzettend belangrijke factor, dus hebben we ook mensen nodig die zaken in vraag durven stellen, ze in handen willen nemen en ze willen verbeteren’, oppert ING-woordvoerder Bob De Leersnyder. Concreet zoekt ING een tiental nieuwe ict-collega’s, met specialisatie in bi en security, en vaak ook senior profielen. ‘Al zijn dit de externe vacatures, wat betekent dat er ook niet-geafficheerde interne vacatures zijn’, vertelt De Leersnyder. ‘Om een idee te geven: in totaal waren er vorig jaar bij ons een honderdtal externe vacatures.’
KBC, de andere grootbank in ons land, biedt via zijn website een vijftigtal it-vacatures aan, al zitten daar ook heel wat vacatures tussen in andere landen, zoals Tsjechië.
Alleen Belfius lijkt inzake ICT-aanwervingen wat achterwege te blijven. ‘De rekrutering van it’ers bij Belfius Bank zal wellicht beperkt blijven tot enkele functies, en dit in domeinen als it security en eventueel binnen strategie en architectuur’, aldus de Belfius persdienst. ‘Voor projecten en piekmomenten wordt indien nodig een beroep gedaan op externen.’
Tenslotte nog dit. Naast bij de vier Belgische grootbanken kunnen ict’ers uiteraard ook nog bij tientallen ‘kleinere’ banken terecht, zoals bij Crelan. ‘Naast momenteel naar twee project managers, zijn wij regelmatig op zoek naar gemotiveerde developers die kunnen programmeren in Java, PL/SQL om onze bankapplicaties verder uit te bouwen’, aldus communicatieadviseur Caroline Beauvois van Crelan. Of hoe de klassieke it-profielen ook nog steeds van tel blijven.
No Sleep Survey
De ’No Sleep Survey’ van Capco, over de (ict-)plannen van de Belgische financiële sector kunt u gratis downloaden.