Een groep van zeven Belgische ondernemingen organiseert een Belgische mHealth (mobile health) hackaton. Van 18 tot 20 maart slaan ongeveer honderd softwareontwikkelaars, designers, ondernemers, patiënten en professionals uit de gezondheidszorg de handen in elkaar om oplossingen te bedenken die de Belgische gezondheidszorg efficiënt en betaalbaar houden. Het is vooral gericht op de inzet van mobiele technologie.
De groep Belgische ondernemingen bestaat uit Pfizer, IBM, Base, Artilium, Onafhankelijke Ziekenfondsen en Partena/Promeris. Zij krijgen voor de organisatie van de hackaton steun van de ministers De Croo (Digital Agenda) en De Block (Volksgezondheid). Zij hebben van mobiele gezondheid een prioriteit gemaakt. Dit omdat de gezondheidszorg momenteel achterop hinkt als het aankomt op mobiele technologie.
Zes opportuniteiten
Tijdens de hackaton, in de kantoren van Pfizer te Brussel, bedenken deelnemers innovatieve oplossingen die gezondheidszorg voor iedereen kunnen verbeteren. Zij werken dit uit in een werkend prototype en leveren een businessplan op. De groep organisaties ziet zes uitdagingen op het gebied van mobiele gezondheidszorg. Ze willen die uitdagingen ombuigen in opportuniteiten, die een belangrijke impact kunnen hebben op de Belgische gezondheidszorg.
- Het gebruik van smartphones en ‘wearables’ om mensen uit het ziekenhuis te houden en zorg naar het comfort van hun eigen thuis te brengen.
- Aanpakken van de over- en onderconsumptie van medicatie.
- Onderhouden en versterken van de competitieve positie die België heeft op het vlak van klinisch onderzoek.
- Verbeteren van de patiëntenervaring.
- Het ontwikkelen van een systeem dat digitale tools voor patiënten en zorgprofessionals evalueert op betrouwbaarheid en bruikbaarheid voor medische doeleinden.
- Preventie en voorspellen van gezondheidsissues.
Digitale gezondheidszorg
Recent vond er een explosie plaats van innovatie in digitale gezondheidstools voor patiënten, dokters, onderzoekers en de zorgadministratie. De sector voor digitale gezondheidszorg haalde in 2015 ongeveer 4,5 miljard dollar risicokapitaal op. Ook beleidsmakers en providers maken de bocht. Een toenemend aantal clinici is ervan overtuigd dat de adoptie van mobiele applicaties rond gezondheidszorg zal blijven groeien en dat het in de toekomst een van de belangrijkste tools wordt voor zorgaanbieders. Ook de beleidsmakers zien in dat mobiele gezondheidszorg de kwaliteit en efficiëntie van de zorg kan verbeteren, maar ook een boost kan betekenen voor digitale innovatie en ondernemerschap.