Public cloud of niet, een eigen datacenter of serverlokaal blijft voor veel bedrijven uiterst relevant. Wie datacenter zegt, zegt energie. 'Bedrijven zijn meer dan ooit energiebewust, ook voor hun datacenter. De berichten over een mogelijke stroomuitval hebben dit versterkt', stelt Joris Verdickt van Schneider Electric.
Op twee dagen tijd kregen we op de redactie van Computable.be maar liefst drie persberichten over UPS of noodstroom, een belangrijke factor in de energiegarantie voor een datacenter. ‘Life is on, when the energy is on’, repliceert Joris Verdickt, it business vp bij Schneider Electric, waarmee hij de slogan van zijn bedrijf parafraseert.
Computable sprak met drie betrokken partijen over de trends van datacenters en energie: Schneider Electric (specialist in onder meer energy management zoals power en cooling en ook in datacenter infrastructure management), Dell (datacenter infrastructuur) en Simac (it-dienstverlening). We legden hen de volgende trends voor:
1. Datacenter comeback
Er is de laatste jaren heel veel aandacht gegaan naar de (public) cloud. Maar de laatste tijd gaat de slinger toch wat terug in de omgekeerde richting. ‘Het lokale datacenter is nooit weggeweest’, stelt Verdickt.
Een trend waar heel veel, ook bij public cloud partijen, om te doen is is edge computing: breng je computerkracht dicht bij waar je het nodig hebt. ‘Niet alles gaat naar de cloud’, stelt Bontinckx, ceo van Simac. Hij wijst naar een trend waarbij lokale datacenters steeds meer deel gaan uitmaken van zo’n hybride aanpak. ‘Waardoor je datacenters geregeld offloaden naar de cloud’, vertelt hij.
Belgische datacenters maken ook een inslagbeweging. ‘Ze worden aangepast aan de nieuwe technologie’, stelt Bontinckx. ‘Je ziet inderdaad dat veel Belgische datacenters recent zijn opgewaardeerd. Veel waren nog gebaseerd op oude koperverbindingen. Er is een duidelijke trend naar glasvezel in het datacenter.’
Bepaalde concepten als on premise en colocation werden door sommige waarnemers tot voor kort afgedaan als ‘old school’. ‘Onerecht’, vindt Erwin Vanluchene, solution & presales manager enterprise bij Dell. ‘On premise en colocation zijn altijd deel geweest van het verhaal. Niet alles is cloud ready. Je hebt bijvoorbeeld altijd legacy apparatuur die je best in en eigen omgeving of datacenter huisvest.’
2. Internet of Things
Uit cijfers van Schneider Electric blijkt data datacenters en netwerken goed zijn voor 1,5 à 2 procent van het totale energieverbruik. Dat is behoorlijk, zeker omdat efficiënt energie- en datacenterbeheer vandaag hoog op de agenda staat. ‘Een datacenter dat vandaag plat gaat, is voor menig bedrijf een ramp. Het is iets wat je meer dan ooit wil vermijden’, vertelt Verdickt van Schneider Electric. ‘Daarom dat het hele concept van datacenter information management ook aan belang wint’, vult Bontinckx van Simac aan. ‘Je wil weten wat er gebeurt in je datacenter, op het vlak van energie, met power en cooling, maar ook inzake elementen als toegangscontrole en security’, voegt hij er aan toe.
De laatste jaren zijn de werelden van it en die van het beheer van gebouwen en dus ook van datacenters meer naar elkaar toegegroeid. ‘Wij vormen met Schneider als specialist in energy management ook een beetje voor de link tussen it en facilities’, stelt Verdickt van Schneider Electric. ‘Ook de wereld van datacenterbeheer is behoorlijk gedigitaliseerd. Internet of things (IoT) is ook hier een belangrijke trend’, stelt hij. Het internet der dingen zal de wereld van de datacenters een extra stimulans geven, maar anderzijds zal internet of things ook steeds interessanter worden om het datacenter te beheren. Bijvoorbeeld met sensoren die apparatuur en het energieverbruik en koeling constant meten.
3. Power en cooling
In de ict-wereld zijn partijen die de apparatuur aanleveren (zoals HP of Dell) en die de datacenters uitbaten (als InterXion of LCL) vrij bekend. Minder ingeburgerd zijn de partijen die, zoals Schneider Electric, instaan voor power en cooling: energievoorziening (waar UPS of noodstroomsystemen een belangrijk onderdeel van zijn) enerzijds en afkoeling van apparatuur anderzijds.
Honderden leveranciers zijn aanwezig in deze markt, al zijn er slechts drie grote namen: Eaton, Emerson en Schneider Electric met de merkaam APC (het bedrijf dat Schneider in 2007 overnam). ‘Zelf beschouwen wij ons in deze markt duidelijk als marktleider’, vertelt Verdickt van Schneider Electric. Overigens zijn datacenters een van de vier divisies van Schneider Electric. De andere drie zijn gebouwen (de grootste divisie), hardware & machines en openbare diensten en infrastructuur. In België telt de groep 580 medewerkers.
Uit cijfers van onderzoeksbureau IMS Research blijkt dat Eaton, Emerson en Schneider Electric goed zijn voor zowat de helft van de datacenter energy markt. Ook partijen als HP hebben in het verleden getracht om de markt van datacenter- en energiemanagement in het datacenter te betreden, maar echt brokken konden ze daar niet maken. Het blijft voornamelijk specialistenwerk.
4. Energie is hot en diverser
Energie is ook een domein waar veel in wordt geïnnoveerd. Zo stelde Schneider onlangs de EcoBlade voor, een duurzaam en schaalbaar systeem voor het opslaan van energie. Door dit alles verbreedt het hele portfolio, want veel van de energieconcepten, zoals UPS, zijn nog steeds van tel. ‘Het gaat steeds meer om oplossingen op maat, in die zin dat er zowel voor kleine kmo’s als het grote datacenter een oplossing bestaat. Voor koeling bestaan er onder meer oplossingen op rack-, stuk en rij-niveau of op basis van free cooling, waarbij er gebruik wordt gemaakt van de buitenlucht’, somt Verdickt op.
Om de energievoorziening compleet te maken bestaan er oplossingen als transformatoren railkokerssystemen en (uiteraard) de UPS of noodstroomsystemen, die steeds meer kmo’s aandoen. ‘De klemtoon ligt ook meer en meer op energiemanagement en niet louter op de voorziening’, weet Verdickt.
Bovenal is energiebeheer hot, getuige de vele innovaties en (pers)berichten rond het thema. ‘Het was de laatste jaren en maanden ook niet uit het nieuws te slaan. Er is nog nooit zoveel gecommuniceerd over energie’, stelt Vanluchene van Dell, vast. ‘Bedrijven zijn meer dan ooit energiebewust, ook voor hun datacenter. De geluiden over een mogelijke stroomuitval in ons land hebben dit versterkt’, sluit Verdickt, van Schneider Electric, af.