Het was potsierlijk en een opmerkelijk faits-divers. Een medewerkster van de griffie van de Brusselse Nederlandstalige correctionele rechtbank raakte in de paasvakantie gewond nadat ze bedolven werd door omvallende dossierkasten. De loodzware dossiers liggen in het oude justitiepaleis op gammele metalen rekken die niet eens verankerd zijn. Als bij wonder kwam het slachtoffer weg met enkel een snijwonden en wat blauwe plekken.
Wat zegt dat over de informatisering van justitie als medewerkers in kleine, benepen, slecht verlichte en amper verluchte kamertjes in dossiers moeten neuzen? Zijn die dan niet al lang gedigitaliseerd, op te vragen op laptop of iPad? Waar wacht men op? Verzekeringen, ziekenhuizen, de meeste overheidsinstellingen hebben hun dossiers reeds allemaal gedigitaliseerd of zijn er mee bezig. Het Brusselse bedrijf InputforYou haalde onlangs de bestelling binnen voor de digitalisering van alle Federale overheidsinstellingen (Fods). Maar hoe zit het bij justitie?
Kommer en kwel, zo blijkt. België hinkt hopeloos achterop en is volgens de financiële krant ‘De Tijd’ zelfs het lelijke eendje voor e-justice in Europa. De informatisering is een ramp. Zo heeft België nog steeds geen betrouwbare cijfers over het aantal lopende zaken bij zowel de burgerlijke, de handels-, als de administratieve rechtbanken. Er zijn zelfs amper gegevens over de gemiddelde duur van burgerlijke en handelsrechtszaken in ons land.
De opeenvolgende ministers van justitie, nu ook met Koen Geens op kop, slagen er niet in justitie op een lijn te krijgen op het vlak van informatisering. Er zijn al honderden miljoenen euro’s over de balk gegooid met Unisys als grote boeleverancier. Ontelbare vergaderingen met stakeholders hebben niets opgeleverd en elk jaar opnieuw wordt er van hoog tot laag gezucht en geklaagd over het gebrek aan een degelijk it-netwerk en diensten.
Ik vermoed dat er maar één oplossing is. Dat er een dictator opstaat en manu militari ingrijpt. Hic et nunc. De imagoschade van België is na de recente aanslagen en het geklungel van de diverse veiligheidsdiensten, burgemeesters en hogere politici al behoorlijk groot. Failed justice is nooit veraf, zeker als je op het e-justice scorebord in de buurt zit van landen als Spanje en Italië. Wie grijpt eindelijk in?
Helaas eens met je Luc. Mijn ervaringen met het ‘Belgische IT’ overheidswijze is ook niet al te rooskleurig en de frustratie snap ik volkomen. Er is, tenminste, das mijn ervaring, genoeg kennis voor handen in België om die inhaalslag te maken. Of is het daar nog steeds zo als in Nederland, dat IT gewoon een niet al te grote prio kent qua implementatie en kennisniveau bij de overheden?
Alez,
Het zou zomaar kunnen zijn.