De pc-markt kalft af, en vooral de desktop valt verder terug. Ook in ons land. Er zijn nog fervente desktopgebruikers, maar ze worden alsmaar schaarser.
Heeft de desktop pc nog een toekomst? De afgelopen drie jaren was er in België een dalende trend te zien voor het gemiddelde aantal vaste pc’s per locatie. Het gemiddeld aantal gebruikers per segment, een onderzoek van Computer Profile op vraag van Computable, zijn rechts in kaart gebracht.
De cijfers zijn meteen duidelijk. De meeste desktops zijn met ruime voorsprong te vinden binnen de publieke sector: onderwijs, gezondheidszorg en de overheid. Van deze drie komen de meeste desktops voor binnen het onderwijs. Maar overal dalen de aantallen. De afname van desktops is een resultaat van de opkomst in tablets, hybrides en andere (mobile) devices.
PC-markt (blijft) dalen
De cijfers van de desktops zijn in lijn met de algehele evolutie van de pc-markt, die al betere tijden heeft gekend. De wereldwijde verkoop van pc’s, zo blijkt uit recente cijfers van Gartner, is in het eerste kwartaal flink gedaald gedaald. Volgens Gartner werden in het afgelopen kwartaal zowat 65 miljoen pc’s verkocht, bijna 10 procent minder dan een jaar eerder.
Dat de pc-markt in een neergang zit, is al langer bekend. Het gaat namelijk om het zesde opeenvolgende kwartaal met een daling, en de eerste keer sinds 2007 dat de verkoop onder 65 miljoen stuks zakt. Ook in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (emea) daalde de pc-verkoop met 10 procent.
Kan Windows 10 het tij keren?
De komst van het nieuwe besturingssysteem Windows 10 heeft dus niet geleid tot een opstoot in de pc-verkoop. Enerzijds is dat omdat gebruikers van oudere Windows-versies gratis naar Windows 10 konden upgraden. Anderzijds omdat bedrijven nog niet toe zijn aan een grote uitrol van pc’s op basis Windows 10. Dat zou pas voor eind dit jaar zijn. Vooral die bedrijfsmarkt zou de motor terug in gang moeten brengen.
Ook op lange termijn is beterschap nog niet meteen in zicht. Uit de voorspelling van Gartner (zie rechter tabel) blijkt dat de pc’s (=de traditionele laptops en desktops) verder zullen dalen. Maar ook de tablet-markt (= ultramobiles basic en utility) zal ter plaatse trappelen. Alleen de premiummarkt van de zogenaamde ultramobiles (toestellen zoals van Microsoft of de MacBook Air van Apple) zal de komende jaren significant groeien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bepaalde fabrikanten zoals HP Inc meer op deze markt willen inzetten. Die verdubbelt op drie jaar tijd, al blijven de absolute aantallen in deze submarkt eerder beperkt.
De traditionele pc of tablet heeft alvast zijn beste tijd gehad. ‘De grootste uitdaging, en potentieel voordeel voor de pc-markt is de integratie van Windows 10 met de Skylake architectuur van Intel’, stelt Ranjit Atwal, research analist bij Gartner. ‘Dit biedt potentieel voor nieuwe form factors’, zo vindt hij.
Desktop is the new laptop
Het zijn net die nieuwe form factors, die de klassieke desktop steeds meer in de verdrukking zullen duwen. Een voorbeeld hiervan zijn hybride toestellen zoals de Surface van Microsoft, die als volwaardig toestel worden ingeschakeld, in tegenstelling tot de tablet (zoals de iPad) die als aanvullend toestel wordt aanzien. Onderweg is bij zulke hybride toestellen het puur mobiele gebruik van tel, maar op kantoor kan hij gekoppeld worden aan een docking station en is hij een alternatief voor de desktop pc.
Een andere trend is al langer aan de gang. De doelgroep voor de desktop pc is de voorbije jaren alleen maar verder afgekalfd. Bij bedrijven gaat het om specifieke profielen zoals grafici of administratieve medewerkers die de hele tijd op dezelfde plek moeten blijven zitten.
Naarmate de werkplek mobieler werd, werd de pc dat ook. Daarom dat veel medewerkers een laptop kregen als desktopvervanger. In de praktijk blijkt het niet gebruikelijk om die vaak mee naar huis te nemen. Laptop is the new desktop.