Duitsland, Groot-Brittannië, Tokio en binnenkort (waarschijnlijk) de VS. Overal zitt er wel een vrouw aan het roer, en dat is maar goed ook. Nu nog in de ict-sector. Ict-dienstverlener Atos wil dat in 2020 bij hen ongeveer 30 procent van de medewerkers uit vrouwen bestaat.
De doelstelling van Atos geldt voor de Benelux- en Nordics-divisie, en dus ook bij ons. Volgens de organisatie stimuleert een betere balans tussen mannen en vrouwen de innovatie en leidt het tot een beter bedrijfsresultaat. It’s about the money, ook bij diversiteit. Al zijn ze er bij Atos ten minste eerlijk over.
Eerst e-mail verbieden
De eerste vraag is hoe ernstig we hun streven moeten nemen. Een vijftal jaar geleden kondigde Atos met veel tromgeroffel een zogenaamde ‘zero mail policy’ af. ‘Onze managers zijn tussen de 5 en 20 uur per week kwijt zijn aan het lezen, schrijven en beantwoorden van e-mails. Dat is duidelijk teveel van het goede’, zo fulmineerde de topman toen. E-mail begon volgens de topman tegen het personeel te werken en dus wilde hij dit medium uit zijn organisatie bannen.
Het streven haalde alle media. Ik herinner me dat ik het zelf – als buitenstaander – op Radio1 hun plan mocht komen toelichten. Al bleek het toch vooral een pr-stunt, zo stelde ik later vast. Mijn eigen mail onlangs naar de Atos-woordvoerder met de vraag naar een tussenstand over hun mail policy, werd op drie minuten beantwoord. Via e-mail, of wat had u gedacht? ‘Sinds we drie jaar geleden onze ambitie bekendmaakten, is het aantal interne e-mails flink verminderd en de interne samenwerking aanzienlijk verbeterd’, opperde de Atos HR Director. ‘Vooral een grote culturele verandering stond voorop’, zo klonk het.
Is 30 procent ambitieus?
Een lange intro waarmee ik wil aantonen dat je die beloftes van Atos toch met een korrel zout moet nemen. Toch lijkt het streven van 30 procent vrouwelijke vertegenwoordiging in 2020 meer kans te krijgen. Een concreet percentage is goed te verifiëren.
Bovendien is dat percentage niet eens zo ambitieus. Bij Microsoft België, dat ruim 360 medewerkers telt, is iets meer dan 27 procent van de medewerkers een vrouw. Al moet ik er meteen bij toegeven dat Microsoft in ons land toch vooral een sales- en marketingfiliaal is.
Vrouwelijke studenten
Toch wil ik deze keer de inspanning van Atos niet minimaliseren. Om maar eens te vragen: hoeveel vrouwen telt jouw eigen it-afdeling? Dat zijn er waarschijnlijk (veel) minder dan 30 procent.
De hele ict-sector heeft overigens een behoorlijk probleem aangaande de vrouwelijke vertegenwoordiging. En het ziet er niet uit dat dit meteen veranderd. Zelf heb ik een tijdje les gegeven in de richting ‘toegepaste informatica’ van een hogeschool. Het aantal meisjes in de klassen was (helaas) op één hand te tellen. De instroom is dus beperkt.
Vooral behouden
Dat de weg nog lang is, bleek ook uit onderzoek door de Europese Unie, dat ik eerder al eens aanhaalde. Want terwijl het aandeel van vrouwen met een ict-diploma op de leeftijd van dertig op 20 procent ligt in de ict-sector, is dat op 45-jarige leeftijd slechts 9 procent. Het komt er als sector dus niet enkel op aan om meisjes/vrouwen aan te trekken, maar ook om ze te houden. Ik hoop dat ze dat bij Atos ook beseffen.
Al hoef je uiteraard geen it te hebben gestudeerd om er terecht te komen. De laatste keer dat ik bij Microsoft was (om dat bedrijf nog maar eens te noemen) had ik een meeting met een vrouwelijke medewerker die kunstgeschiedenis had gestudeerd. Way to go.
Op dus naar een ict-sector met minstens 30 procent vrouwen. Ict is veel te belangrijk om het alleen aan de mannen over te laten.