De storm van sociale conflicten is intussen weer gaan liggen, maar iedereen herinnert zich nog levendig hoe vastberaden de cipiers actie hebben gevoerd tegen de omstandigheden waarin ze hun job moeten uitoefenen, en de verloning die daar tegenover staat. Eén van de belangrijkste breekpunten in de discussies tussen overheid en cipiers was het beperkt aantal cipiers per gevangenis, gezien het grote aantal taken dat elke cipier moet uitvoeren.
Los van de discussie hoeveel cipiers een gevangenis nodig heeft om alles efficiënt en personeelsvriendelijk te laten draaien, en hoe de onregelmatige uren het beste kunnen worden gecompenseerd, klopt het wel dat de meeste gevangenissen nog steeds kampen met een verouderde infrastructuur. Die heeft gevolgen voor de gezondheid en veiligheid van gedetineerden en werknemers, maar ook voor de werking van de gevangenissen. Met name de digitale infrastructuur van de meeste gevangenissen is zeker voor verbetering vatbaar. Hiervoor zijn behoorlijke investeringen nodig, dat wel. Maar die verdienen zich op termijn terug, omdat een modernere digitale infrastructuur op termijn heel wat minder cipiers zal vergen.
Kijken we even naar Nederland. Daar heeft De Dienst Justitiële Instellingen met Unisys een contract afgesloten voor de installatie van een basisprocessensysteem in alle Nederlandse gevangenissen. De oplossing moet nog worden uitgerold, maar de toekomst oogt in elk geval veelbelovend. Zodra het systeem actief is, hebben alle gevangenissen één integraal en actueel beeld van de gedetineerden, waar ze zich ook bevinden, in de organisatie en in de procesketen. Als alle betrokken partijen – dus ook advocaten, zorgverleners en politie – toegang hebben tot dit systeem, wordt bovendien de communicatie en samenwerking tussen alle partijen sterk verbeterd. Daarnaast worden routinetaken zoals het toewijzen van cellen en overplaatsingen en bezoekaanvragen sterk vereenvoudigd, zodat hier heel wat manuren mee kunnen worden uitgespaard.
Investeren in toekomst
De betere communicatie en samenwerking enerzijds, en de efficiëntere uitvoering van routinetaken anderzijds zorgt niet alleen voor een veel aangenamere omgeving voor zowel cipiers als gedetineerden en alle andere betrokkenen. Op termijn zorgt het ook voor een kleiner tekort aan cipiers en aan een goedkopere werking van de gevangenissen. Hiermee kunnen heel wat van de huidige problemen die hebben geleid tot de staking eerder dit jaar, van de baan worden geveegd. Iedereen is het erover eens dat investeringen in het gevangeniswezen onvermijdelijk zijn. Maar misschien moet de invulling van de investering nog eens grondig overwogen worden, en eventueel besproken met onze noorderburen, vooraleer het volledige budget wordt toegewezen.
Dimitri Angelou, Executive Leader bij Unisys Belgium