De Vlaamse industrie is rijk aan traditie en cultuur. De Vlaamse industrieel beschikt over technische expertise en zin in kwaliteitsvolle eindproducten. Bedrijfsleiders zijn gedreven door fierheid, familiehistoriek en traditie. Ze zijn harde werkers die dagelijks doorheen de sleur van de bedrijvigheid bijten om hun prachtige producten aan de man en vrouw te brengen. Ze zorgen voor hun personeel, hun entourage, hun familiale belangen en zorgen voor hun toekomst.
Maar is het denken aan de toekomst niet te vaak beperkt tot het exploreren van vernieuwde producten, nieuwe markten aanboren met dezelfde producten, of domineren van het marktsegment?
Zijn bedrijfsleiders zich terdege bewust van de mogelijkheden die hun buitenlandse collega’s momenteel exploreren? Duitsland, Nederland, Frankrijk, Engeland en vele andere West- en Oost-Europese landen zijn begonnen aan een fundamentele vernieuwing van hun manieren van zakendoen met hun klanten. Gedreven door het internet – door internettechnologie en door businessmodellen die mogelijk worden door het internet – worden nieuwe mogelijkheden uitgeprobeerd die een even grote impact kunnen hebben als het gebruik van nieuwe materialen, invoeren van nieuwe processen voor productontwikkeling of het meesteren van 3D printen.
Digitale transformatie
De basis is de digitale transformatie, een concept dat beperkt kan worden gelanceerd, maar mits het afwegen van de juiste technologie op de juiste plaats, een wereld van verschil kan maken in perceptie, nieuwe diensten, producten en efficiëntieverbetering.
Voorbeelden zijn legio. Inspiratie kan gevonden worden zowel in Vlaanderen binnen Europa als in de rest van de wereld. Grote multinationals, producenten van candybars, halfgeleiders, tractoren en industriële voertuigen, maar ook middelgrote en kleine ondernemingen actief in halfproducten, voeding en landbouw zijn in toenemende mate gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden, het coördineren van pilootprojecten, de uitrol van volledige of gedeeltelijke productieprocessen.
Operationele voordelen, kostenreductie, groei, verbetering van producten en processen en verbetering van de concurrentiepositie zijn de uiteindelijke doeleinden van digitale transformaties. Voor manufacturen betekent dat bijvoorbeeld het evolueren naar modulair produceren, en een modulaire automatisatie. Het betekent bijvoorbeeld ook het exploiteren van gegevensanalyse. Voor bedrijven in de proces industrie kunnen de leerrijke gegevens aanleiding geven tot het verbeteren van de complete processen. Het volstaat een aantal goeie ideeën van vergelijkbare initiatieven te gebruiken die overeenkomen met de noden van uw organisatie.
Internet of things
De initiële investering voor een demonstratie of proof of concept is vaak verwaarloosbaar. De impact kan significant zijn voor de verdere werking en de toekomst van het bedrijf. Bepaalde productie-eenheden kunnen vandaag niet in kaart worden gebracht en enkel door te praten met de plant managers en operatoren krijgt u een zicht in de actuele productie, om te weten of er toch nog een dringend order voor de belangrijke klant tussen kan, zonder de werkvloer nodeloos te frustreren met overuren. Voorbeelden bestaan waarbij de fouten op de werkvloer met 80 procent konden worden gereduceerd door preventieve correctiemaatregelen toe te passen, op basis van reële productiegegevens.
Nog een ander voorbeeld is onderhoud. Vaak wordt onderhoud preventief gedaan, soms gewoon vergeten. Mits enkele eenvoudige ingrepen zoals bijvoorbeeld de totale werkduur van een machine te monitoren, kan er tijdig vooraf worden ingegrepen. De verwachting is dan ook dat de grootste initiële afnemers van internet of things (IoT)-componenten, productiebedrijven zullen zijn. Enkele eenvoudige ingrepen op basis van intelligente sensoren kan immers snel een zicht brengen voor u en eventueel uw klanten. Ze kunnen zicht krijgen op de productie en daardoor sneller overtuigd zijn van uw kennis en kunde.
Staat u hen toe om zelfs ‘made to measure’ een product aan te passen? Dan bent uw wellicht een producent die uw concurrenten voorgaat in visie en innovatie. Het kan ook veel minder indringend, door bijvoorbeeld het energieverbruik beter in kaart te brengen, of de onbenutte machinetijd te optimaliseren tussen machines. Veel “standalone”-oplossingen zijn mogelijk en vereisen vaak alleen wat creativiteit en een aangepaste benadering. Maar vooral vereisen ze visie en zin om te veranderen en te innoveren. De eerste stappen zijn altijd het moeilijkst, maar kunnen beter nu starten dan dat u nog een jaar of twee wacht vooraleer de volgende uitdaging voor de deur staat.
Digitale fabriek
Die zullen trouwens sowieso voorzien zijn op uw organisatie als een digitale fabriek. Digitalisering heeft zich meer dan een halve eeuw geleden ingezet in de maatschappij, en manifesteert zich nu uitdrukkelijker dan anders in de wereld van industriële processen en automatisatie. Meer nog dan vijf jaar geleden, is nu ook de internettechnologie ingetreden als een basiscomponent.
Tot slot, of het nu Industrie 4.0, Industrial Internet, Industrial Internet of Things, Smart Manufacturing op basis van analytics, Digitale transformatie of andere visies zijn; ze hebben met mekaar gemeen dat innoveren op basis van technologie kan leiden tot een dubbele EBIT-groei op een periode van tien jaar, tegenover die van een vergelijkbaar bedrijf dat pas later in de digitale boot stapt. Het kloppend hart van de toekomst van de Vlaamse industrie zit in digitalisering en de snelheid om ze toe te passen. Vooraleer de digitalisering zich volledig zal voltrekken binnen uw organisatie zal er ongeveer drie tot vijf jaar overgaan, vooraleer mensen en processen volledig zijn aangepast. Reden te meer om vandaag te beginnen met het selecteren van de proefprojecten.
ABISS
Ulrich Seldeslachts is ceo bij Leaders in Security (LSEC) en 3 IF. Hij is één van de twaalf sprekers tijdens het ABISS-summit en zal tijdens zijn sessie ingaan op de ontwikkelingen en use cases van de fabrieken van de toekomst.
ABISS vindt plaats op donderdag 29 september in de Kortrijk Xpo. De summit is bedoeld voor C-levels, directies, eigenaars van kmo’s en grote bedrijven uit alle takken van de industrie. Registreren kan op www.abissummit.eu.