Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over een Belgische veroordeling met internationale impact.
Online-dienstenleverancier Yahoo is na een rechtsgang van acht jaar in België veroordeeld voor zijn weigering mee te werken aan opsporing van oplichters. Het Hof van Cassatie heeft nu geoordeeld dat Yahoo medewerking had moeten verlenen aan het parket in Dendermonde. Die klopte in 2007 aan bij de Amerikaanse firma met het verzoek te vertellen welke ip-adressen waren gebruikt voor de aanmaak van e-mailadressen die oplichters hadden gebruikt om fraude te plegen.
De misdaad in kwestie was relatief eenvoudig (en analoog): de oplichters hebben onder een schuilnaam en met hun valse e-mailadressen laptops besteld en die nooit betaald. Yahoo weigerde de ip-adresgegevens te overhandigen aan de Belgische opsporingsinstanties. Het parket moest het verzoek doen ‘via een (tijdrovend) verzoek om internationale rechtshulp’, meldt De Standaard. Yahoo zou namelijk van mening zijn dat het niet onder Belgisch, maar onder Amerikaanse recht valt. De Belgische uitspraak heeft flinke gevolgen, vergelijkbaar met het Europese opheffen van de Safe Harbor-overeenkomst met de VS. Amerikaanse dienstenleveranciers vallen meer en meer onder Europees recht. Wat vind jij?