Ben je ouder dan 45? Dan ben je op de werkvloer eigenlijk al oud en (soms helaas ook) afgeschreven. In it-bedrijven, zeker de hippe, ligt die leeftijdsgrens nog lager. Daar kunnen we spreken van 35. Maar om Amerikaans president te worden heb je nog alle tijd.
Eerst naar de technologiesector. De grafiek rechts van Business Insider zegt het helemaal. We zien de gemiddelde (of beter: de mediaan) leeftijd in technologiebedrijven. Merk de vrij jonge leeftijd op van de medewerkers. Zeker bij de technologiebedrijven die er vandaag op vele vlakken echt toe doen: Facebook, Google, Apple en Microsoft. De doorsnee medewerker is jonger dan 35. Bij Facebook, LinkedIn en Salesforce is dat zelfs jonger dan dertig. Facebook kent met 28 jaar de jongste medewerkers.
De cijfers zijn kenmerkend. De doorsnee medewerker in een (Amerikaans) it-bedrijf is 32, volgens Business Insider. Akkoord, de cijfers zijn al een jaartje oud, maar de conclusie blijft overeind. Eigenlijk kan je zeggen dat je in deze bedrijven ouder bent dan 35 dat je eigenlijk al te oud bent.
Niemand zal je zeggen dat je te oud bent, maar je zal het op de een of andere manier wel voelen. In Silicon Valley blijkt discriminatie op basis van leeftijd vandaag minstens even voorkomend als discriminatie op basis van huidskleur. Advocatenkantoren verdienen er alvast goed hun brood mee.
IBM
Bij de meer gevestigde it-bedrijven als HP, Oracle en IBM ligt de doorsnee leeftijd hoger. Daar ben je pas ‘oud’ of ‘passé’ (schappen wat niet past) boven de veertig. Toen ik dat feit vertelde aan een vriend reageerde hij meteen door te zeggen dat it-bedrijven als IBM en Oracle vandaag zelf ook redelijk passé zijn. Een beetje kort door de bocht natuurlijk, al zijn het natuurlijk wel it-bedrijven ontstaan in een vorige generatie in it.
Bij IBM is het een bekende kwestie. Het richtte begin jaren negentig in ons land een apart bedrijf op, net om wat van die rijpere medewerkers af te doen leiden. Beslist werd dat alle IBM’ers van 54 of ouder het aanbod zouden krijgen om over te stappen naar dat nieuw bedrijf: Skillteam. Daarbij zouden ze geleidelijk minder gaan werken, te beginnen met 75 procent.
Mentale leeftijd daalt
De it-sector is natuurlijk een uitzondering. Medewerkers zijn er gemiddeld jonger dan in andere sectoren. Maar de trend geldt overal: de mentale leeftijd op kantoor daalt jaar na jaar. Vroeger was je op 55 oud, nu eerder op 45. De leeftijd zakt elk jaar een beetje naar beneden.
Dat heeft gevolgen. Probeer als 55- of zestig-plusser maar eens werk te vinden. In het klassieke werknemersstatuut is dat niet evident, los van je competenties. It’ers zijn geen uitzondering. Ook bij de herstructurering bij ING en AXA worden heel wat (oudere) it’ers geviseerd.
Ik sprak onlangs met een best competente vijftig-plusser die bij zijn werkgever moest vertrekken. De arme man zat al aan tweehonderd sollicitaties. Ervaring blijkt steeds minder relevant. Dat is jammer en eigenlijk ook niet verstandig.
Trump
De constante verjonging staat haaks op een andere vaststelling. Die in de entertainmentbusiness, waar iedereen blijft doorgaan. Leonard Cohen is vorige week bijna letterlijk gestorven op de planken. De man was 82. Deze zomer konden we kijken naar headliners als Paul Mccartney en Bruce Springsteen, respectievelijk 74 en 67. Allebei pensioengerechtigd.
Het toppunt vind ik de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen (eigenlijk ook een vorm van entertainment). Donald Trump wordt met zijn zeventig jaar de oudste president ooit.
Zijn tegenstandster Hillary Clinton was 69. Haar uitdager in de voorverkiezingen, Bernie Sanders, was zelfs 75. Daar heb je al bijna drie Facebook-medewerkers voor.