Weet je nog die keer toen je in de videotheek op zoek was naar je favoriete film, om dan te ontdekken dat hij was uitgeleend? Herinner je je nog die paar weken ongeduldig afwachten totdat de platenwinkel eindelijk weer die elpee in de rekken had? Of die ene fuif toen je dat lekker dansnummer aanvroeg maar de dj net die plaat niet bij had? Ongemakken uit een ver verleden. Nu, in tijden van de cloud en ‘search, click & play’, is het fijn om een muziek- of filmfanaat te zijn.
Hoewel de muziek- en filmwereld en spelers als Apple en Spotify al jaren handig gebruikmaken van on demand delivery in real time, was dit voor network services tot voor kort niet mogelijk. Had een onderneming ‘plots’ extra bandbreedte nodig, dan moest ze een bestelbon tekenen en mogelijk zelfs nog faxen naar de provider. Na dit was goedgekeurd, gecoördineerd, getest en geïmplementeerd, waren er al gauw drie tot zes weken verstreken. Kort op de bal spelen was geen optie, wachten des te meer de boodschap.
Ondertussen is de vraag naar en het belang van voldoende bandbreedte wel exponentieel toegenomen door de migratie van enterprise computing naar de cloud. Cisco voorspelt dat het verkeer tussen datacenters elk jaar met 29 procent zal toenemen, terwijl Industrie-analist Ovum verwacht dat het aandeel van de vraag naar services met een bandbreedte hoger dan een Gbit/s met meer dan 18 procent zal stijgen.
Conclusie? De impact van je netwerk op je business en onderneming is dus niet te onderschatten en kan bepalender zijn dan eender welk ander deel van je infrastructuur. Wanneer je datalimiet je dan plots aan de lippen staat, heb je niet meteen tijd of zin om te moeten wachten.
Ethernet on demand
Door de komst van ‘ethernet on demand’ of ‘bandwidth on tap’ hoeft dit ook niet langer. Via een online dedicated customer portal is opschalenkinderspel. Extra bandbreedte via een druk op de knop, snel uitgevoerd, en in realtime geleverd. It-managers kiezen zo de bandbreedte die ze nodig hebben, wanneer ze ze nodig hebben. Bovendien biedt Colt deze oplossing naast een vast contract ook aan via een flexibele ‘pay what you need’-formule. De markt krijgt zo de sleutel in de hand voor meer bandbreedte on demand, terwijl de kostenefficiëntie boekdelen spreekt.
Bandwidth on tap laat bovendien niet enkel toe om bestaande verbindingen in realtime te up- en downgraden, maar zelfs om tussen twee sites waar reeds fibre van de provider ligt, een compleet nieuwe verbinding te bestellen via de portal en deze in real time geleverd te krijgen, of dit nu gaat om 100 Mbit/s, 1Gbit/s of hoger.
Het netwerkverkeer is de som van alle activiteiten en daarom is een sterk en responsive netwerk key voor elke onderneming. De capaciteitsvereisten van vandaag worden ingevuld, maar ondernemingen zullen in de toekomst steeds vaker moeten stilstaan bij een strategie om hun bandbreedte te upgraden. Verwacht wordt dan ook dat deze cloud experience de nieuwe standaard wordt op de telcomarkt, en dat het ploeteren wordt voor ondernemingen die niet op deze ‘ethernet on demand’-kar springen.
Peter Coppens, directeur ethernet en ip bij Colt