Het gaat Telenet voor de wind. De tweede helft van vorig jaar steeg hun aandelenkoers nog met 30 procent. De overname van Base gaf de groep een nieuw elan. Is er dan helemaal geen vuiltje aan de lucht? Toch wel. Twee zelfs.
1. Concurrentie op de markt neemt toe
Een ex-collega van mij (een fervente internetgebruiker) zette onlangs zijn Telenet-verbinding thuis aan de deur en schakelde met voldoening over op internet en tv van Orange. Hij was bijna twintig jaar klant geweest bij Telenet.
Eén spreekwoordelijke zwaluw maakt de lente niet, maar her en der hoor ik gelijkaardige geluiden. En zelf overweeg ik ook de overstap. Telenet heeft een comfortabele positie in de Vlaamse thuismarkt, maar de concurrentie neemt toe. Van Proximus, maar ook van het kleinere Orange dat recent met een volwaardig internet/tv-abonnement op de markt kwam.
Het feit dat Telenet recent zijn prijzen nog maar eens verhoogde, zorgde dan ook voor de nodige deining. De anti-Telenet Facebook-groep ‘ik laat me niet pluimen’ verwijst bijvoorbeeld rechtstreeks door naar de bestelpagina van Orange. Orange speelde twee weekends geleden in op de prijsverhoging. In een (voor hun doen behoorlijk assertieve) reclamecampagne hekelde het de Telenet-tariefverhoging. Onze prijzen blijven lager en dit jaar ook onveranderd, was de boodschap van Orange.
Wie niet gelooft dat mensen veranderen, moet maar eens kijken wat er in ons land in de energiemarkt is gebeurd. Een paar honderdduizend klanten van Electrabel kozen toen voor een andere leverancier.
Nu is gas en elektriciteit natuurlijk niet helemaal vergelijkbaar met tv en internet. Telenet is bijvoorbeeld snelheidskampioen op internet, als we hun recente campagne mogen geloven. Dat zal wel zijn, maar is niet altijd even relevant. Enerzijds komt die snelheid niet altijd tot uiting. ‘Je mag dan wel een sportwagen hebben, je kan daar toch niet sneller dan 120 km/u mee rijden’, zo vergeleek een collega het onlangs. Anderzijds hangt een internetverbinding af van plaatselijke omstandigheden. In mijn eigen straat is de kabelvoorziening bijvoorbeeld verre van optimaal, zo vertelde een Telenet-operator me onlangs langs zijn neus weg. Als verklaring dat de hele verbinding enkele uren plat was gegaan…
Met Orange heeft Telenet een waardige concurrent, en voor de markt duurt het hopelijk langer dan bijvoorbeeld het Snow-aanbod van Base dat voortijdig werd stopgezet. Proximus daartentegen heeft het in de consumentenmarkt intussen handig aangepakt. Zij hebben met Scarlet hun eigen low cost-concurrent voor DSL. Al zegt dit natuurlijk ook wel wat over de concurrentie in ons land in deze markt.
2. Concurrentie speelt ook inzake leiderschap
Een tweede uitdaging voor Telenet situeert zich intern de organisatie. Want ook daar speelt de concurrentie.
Laat ik eerst dit vertellen. Ik heb als journalist al interviews gedaan met zowel Duco Sickinghe van Telenet (enkele jaren geleden) als met Dominique Leroy van Proximus (enkele maanden geleden). In beide gevallen kreeg ik een vastberaden topman, met de nodige communicatieve skills voor mij.
Met Didier Bellens (voorganger van Leroy bij Proximus/Belgacom) sprak ik nooit, maar dat kwam ook omdat de man liever geen interviews gaf. Bellens, die anderhalf jaar geleden overleed, was van 2003 tot 2013 topman bij Belgacom. De man verdient zeker lof omdat hij het bedrijf verder omvormde, maar hij kreeg veel kritiek wegens zijn beperkte sociale vaardigheden. De man had bijvoorbeeld zijn eigen lift naar zijn bureau in de Belgacom Towers en weinig of geen contact met het ‘gewone’ personeel.
Concurrent Telenet had destijds met Duco Sickinghe inzake people management een (veel) betere leider, zo bevestigde Frank Van Massenhove, de bekende topman van de FOD Sociale Zekerheid, onlangs in De Morgen. ‘Toen ik indertijd een lezing kwam geven, kwam ceo Sickinghe me beneden aan de balie ophalen en stelde hij voor om de trap te nemen, zodat we tegen iedereen goedendag konden zeggen. Ziet u het verschil?’, zo haalde Van Massenhove subtiel aan.
John Porter, de huidige ceo van Telenet, lijkt me een vriendelijke en competente man. Maar hij is geen Duco Sickinghe. Dat stelt ook Van Massenhove vast. ‘Vroeger speelde Telenet het Belgacom van Bellens helemaal weg. Sinds Bellens werd vervangen door Dominique Leroy, en Duco door John Porter, is de markt aan het kantelen. Ziedaar, de waarde van goed leiderschap.’