Sinds 2007 zou Google bijna drie miljard euro geïnvesteerd hebben in infrastructuur voor datacenters in ons land. Maar daar waar de investeringen oplopen in de miljarden euro's, gaat het inzake permanente tewerkstelling eerder om honderden.
Google kocht 36 hectare grond in Ecaussinnes, nabij La Louvière om er een nieuw datacenter te bouwen. Dat zou dan het zesde zijn in België. Met de aankoop wil Google de opties openhouden om, afhankelijk van de noden van gebruikers en klanten, zijn aanwezigheid in België uit te breiden met een datacenter. Het terrein was eigendom van Idea, het lokale agentschap voor territoriale ontwikkeling. ‘We willen ervoor zorgen dat ons datacenter en de Google Cloud-regio blijven voldoen aan de noden van gebruikers en klanten op vlak van technologie en betrouwbaarheid’, stelt Frédéric Descamps, site lead van het Google-datacenter in België.
De aankoop is een nieuwe zet in de lange aanwezigheid van Google in ons land. De bestaande site van het datacenter van Saint-Ghislain vormt naar eigen zeggen een belangrijk onderdeel van de infrastructuur van Google als schakel bij de aanlevering van Google-producten en clouddiensten. Het gaat daar om de eerste site die Google vijftien jaar geleden als datacenter ontwierp, beheerde en exploiteerde buiten de Verenigde Staten. Die locatie biedt momenteel werk aan ongeveer vierhonderd mensen in fulltime- en contractfuncties, gaande van computertechnici over ingenieurs tot beveiligingsmedewerkers, cateringmedewerkers en facilitair management. Dit aantal omvat niet de bouwvakkers die de datacenters bouwen of die de bestaande faciliteiten verbeteren.
Toch klinkt ook een hoger aantal. Zo verwijst Google naar een rapport van Copenhagen Economics dat stelt dat de investeringen van Google voor de bouw en de operationalisering van de datacenters tussen 2007 en 2020 gemiddeld 2.800 lokale banen per jaar opleverde en 2,7 miljard euro bijdroeg aan het Belgische BNP.
Groene energie
Daarnaast is er ook het duurzaamheidsaspect. Google heeft naar eigen zeggen miljoenen geïnvesteerd in Belgische zonne-energie, offshore-windenergie en energieopslagcapaciteit. Het bedrijf heeft bovendien de ambitie om in België altijd op basis van koolstofvrije energie te werken tegen 2030.
Volgens het bedrijf is het sinds 2007 koolstofneutraal en biedt het vanaf 2017 honderd procent hernieuwbare energie voor zijn elektriciteitsverbruik globale voor de activiteiten, inclusief datacenters en kantoren. In 2017 werd op de Belgische datacentersite, na een investering van 3drie miljoen euro, een nieuwe zonne-installatie geïnstalleerd, die jaarlijks 2,8 megawatt aan schone en betrouwbare hernieuwbare energie genereert. In 2019 deed Google zijn eerste grootschalige aankoop van schone energie in België door 92 megawatt aan offshore-windenergie aan te kopen.