De voorbije jaren ging het in de vakpers vaak over bring your own device. Of beter: byod. Over een it-afdeling die zijn beste tijd had gehad. Of over een cio die niks meer te zeggen had.
In 2020 gebeurt 90 procent van alle it-bestedingen buiten de it-afdeling, zo voorspelde Gartner een tijd geleden. De it-verantwoordelijke of cio heeft dus zijn rijk moeten delen met andere afdelingen. Ieder budget is vandaag een it-budget. En ook: iedereen is tegelijk ook een beetje it-manager geworden.
Toch moeten we it niet zomaar afschrijven. Voor bepaalde elementen (van infrastructuur, tot software en cloudcontracten) houdt it de sleutel in handen, ook naar de eindgebruiker toe.
Enkele dagen geleden maakte Beltug de eerste resultaten van hun nieuwe Belgische marktstudie bekend. De studie was, zo stond in het persbericht, een antwoord op ‘op het gebrek aan correcte cijfers voor de Belgische markt.’ Die zinsnede vond ik nogal scherp en eigenlijk niet helemaal correct, al is het maar omdat onder meer Computable samen met Computer Profile regelmatig (betrouwbare) cijfers brengt over zakelijk it-gebruik in België (en Nederland).
Touwtjes in handen
Maar ik wijk af. In het onderzoek van Beltug, dat sloeg op bedrijven met meer dan tweehonderd werknemers, doken ook enkele opvallende zaken op. Want vergeet byod of andere trends. It houdt de touwtjes nog stevig in handen. Ik som drie conclusies op uit hun studie:
1. Bij 81 procent van de organisaties uit het onderzoek kan tenminste een deel van de werknemers hun laptop of tablet ook thuis gebruiken. Maar opvallend: de helft geeft aan dat het alleen om professioneel gebruik kan gaan.
2. In slechts 33 procent van de bedrijven kunnen werknemers hun eigen mobiel toestel gebruiken voor het bedrijf (byod).
3. Bijna 80 procent van de respondenten geeft aan dat in hun bedrijf de werknemers geen software kunnen installeren op hun pc’s.
Met man en macht
Kortom, it bewaakt zijn koninkrijk – of wat daar nog van over blijft – met man en macht. Het is natuurlijk een foute vergelijking, maar de it-afdeling anno 2017 doet me soms denken aan Rusland. Als we dat vergelijken met de grootmacht die de Sovjet-Unie was in de jaren zeventig en tachtig is dit vandaag helemaal anders. Net als it heeft Rusland (zelfs letterlijk) terrein moeten prijsgeven. Maar je kan niet stellen dat Rusland in de wereldpolitiek vandaag een figurantenrol speelt.
Het is nooit, en ik blijf dit propageren, een ‘IT’ ding of regie geweest. Als IT professional heb ik mij daar altijd tegen verzet.
Verplichting tot informeren en opleiden
IT vraagt, vanwege het volkomen voorspelbare karakter, en de lineairiteit, de verplichting van de IT professional de Non IT professionals te duiden wat IT is, hoe IT werkt, hoe met de materie om te gaan. Voor u die het nog niet wist, IT is een 100% voorspelbare materie, iets wat de IT goegemeente u liever niet laat weten.
Het werken met IT in IT vraag om een lineaire benadering en manier van kijken. Dat IT professionals u dit nog steeds niet hebben geduid, na deze jaren, is veelzeggend. Tiijd om de regie gewoon te delen zoals dit tegenwoordig noodzaak maakt en niet meer toestaan dat IT een blackbox is en blihjft, nergens voor nodig.
Laat IT datgene doen waar IT voor is bedoeld. Besparen en daardoor winst maximaliseren. Wanneer u weer van die vele hoge rekeningen krijgt, weet dan dat dat contra een goedwerkend IT is. En mocht ik u dan geheel vrijblijvend en gratis adviseren….. al eens op uw netvlies wat Byod u tot nu toe heeft gekost en niet heeft bespaard? Voila.