Miljoenen mensen over de hele wereld maken gebruik van datingwebsites en apps om naar ‘die ene’ te zoeken. Neem het voorbeeld van de dating app Tinder: het heeft over de hele wereld al ongeveer tien miljard resultaten gevonden en het is de meest gedownloade dating app in België.
Verschuiving
Er is geen twijfel dat de moderne wereld en de sociale normen zijn verschoven, zodanig dat online en in-app-algoritmen nu een acceptabele – en een vaak aangemoedigde – manier zijn om een toekomstige partner te ontmoeten. Het zijn de gegevens van de gebruiker die het succes van deze resultaten aanjagen en helpen om die ideale partner te vinden.
Deze gegevens hebben een echte verschuiving in de moderne datinggewoonten veroorzaakt. Hoe kunnen deze datingsites ervoor zorgen dat ze deze gegevens op de best mogelijke manier beheren en gebruiken, evenals ervoor zorgen dat ze goed worden beschermd? Tot slot, wat betekent de waardevolle valuta van persoonsgegevens voor sociale normen, nu en in de toekomst?
Elke online en app-gebaseerde datingservice probeert zich van de concurrentie te onderscheiden om een van de vele lucratieve markten aan te boren die beschikbaar zijn in deze ruimte. Of ze nu gericht is op de jongeren, ouderen, de professionele elite of een bepaalde religie, er is één ding dat elke dienst gemeenschappelijk heeft. Ze gebruiken allemaal een reeks van algoritmen om de gegevens van elke gebruiker te analyseren en om de best mogelijke resultaten te geven op basis van demografische gegevens en gedeelde interesses.
Veiligheid staat voorop
Beveiliging van gegevens moet ook worden overwogen bij datingsites. Het goede nieuws is dat er wettelijke organen zijn die regelen hoe bedrijven omgaan met gegevens van gebruikers. Bedrijven die gegevens verzamelen en verwerken, moeten technische en organisatorische maatregelen nemen om een veiligheidsniveau te waarborgen dat geschikt is voor de risico’s die de verwerking en de aard van de betreffende gegevens met zich meebrengen.
Deze regelingen zullen binnenkort strenger worden met de richtlijn betreffende de veiligheid van netwerk- en informatiesystemen, ook wel de NIS-richtlijn genoemd. Dit is het eerste stuk van de EU-wetgeving over cyberveiligheid en verstrekt juridische maatregelen om het algehele niveau van cybersecurity te verhogen. Het werd door het Europees Parlement op 6 juli 2016 aangenomen – om volgend jaar te worden ingevoerd.
De chemie van naleving
Voor datingsites wordt het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat ze compatibel zijn en op de juiste manier voor hun gebruikersgegevens zorgen. De sancties zouden onzinnig zijn en iets dat bedrijven ten koste van alles moeten vermijden. Voor datingapps en -websites – net als voor elk ander bedrijf – betekent dit dat een effectief programma voor dataprivacy en praktijken voor gegevensbeheer aanwezig moeten zijn.
Ongeacht of ze de gegevens van gebruikers opslaan op locatie of met een externe privé of publieke cloudprovider, ze moeten er voor zorgen, en klanten geruststellen, dat die gegevens verzameld, verwerkt, geraadpleegd, gedeeld, opgeslagen, overgedragen en beveiligd worden in overeenstemming met alle wetten en voorschriften, dat ze veilig bewaard worden, en dat gebruikers ze kunnen verwijderen op het einde van hun online datingdagen.
Populaire dating-industrie
Er is zeker een kern van waarheid dat deze datingsites het aantal kikkers verminderen dat u moet kussen voordat u de ware heer of mevrouw ontmoet, maar doen ze echt meer dan dat? Kunnen ze u echt helpen om ‘die ene’ te vinden? Voor alle mensen die u vertellen dat online en app-gebaseerde dating tijdverspilling is, zijn er veel meer die u zullen vertellen dat ze als resultaat ervan nu een gelukkig relatie hebben of getrouwd zijn.
Dankzij een uitgekiende mix van psychologische karakterisering, gegevens, algoritmen en marketing, is de online dating-industrie ongelooflijk populair, niet alleen in België maar over de hele wereld. Zolang alle gegevens die het produceert goed kunnen worden beheerd en beveiligd, is er geen reden waarom de dating-industrie niet net zo succesvol kan doorgaan als haar voor-altijd-gelukkige resultaten en compatibele chemieën, eerder dan het te ontkennen.
Sven Schoenaerts, managing directeur Benelux bij NetApp
Ik heb een beetje moeite met de regel…. ‘Beveiliging van gegevens moet ook worden overwogen bij datingsites. ‘ Weinig professionals, ook de professionals bij de IT dienstverleners, blijken maar te willen inzien dat beveiligen gewoon een deel uit maakt van je IT discipline en taak. Dat is gewoon een standaard en als men daar nu nog een discussie over voert, is dat een professionele sneer naar de IT professional.
Vooral wanneer men werkt met persoonlijke gegevens, een app heeft gemaakt waarin men persoonlijke gegevens moet invoeren, of wachtwoorden verlangt, is een minimaal beveiligings niveau vereist. Daar hoeft geen enkele twijfel of discussie over te bestaan. Als men dit toch anders ziet, dan zou men zichzelf als IT professional eens af moeten vragen waar men mee bezig is.
U ziet het aan de telkens toenemende incidenten met steeds grotere impact. Een ontwikkeling waar al weer meer dan tien jaar voor word gewaarschuwd. Een commercieel en politiek vrije white paper zegt het treffender…. http://www.numoquest.nl/IT100.pdf