Hoewel de bouwsector geboekstaafd staat als een traditionele sector, die aardig wat mankracht vergt, zet ook hier de digitalisering door. Deze digitalisering gaat een flinke invloed hebben op de branche, met gevolgen voor zowel de bedrijven als de bouwvakker. Bouwwinkels zonder personeel en metselrobotten zijn slechts twee voorbeelden die geen fantasie meer zijn.
Dit meldt het Nieuwsblad. Op zijn site wijst de krant naar een recent geopende winkel van Würth, een specialist in bouwmaterialen, waar geen medewerkers aanwezig zijn. De winkel in Sint-Stevens-Woluwe heeft hiermee de Europese primeur. Klanten kunnen er 24 uur op 24 naar binnen en scannen hun aankopen die vervolgens op hun factuur verschijnen. De traditionele openingsuren bleken vaak ontoereikend en dat probleem is nu verleden tijd. Het assortiment bevat de courantste producten. Het gaat om een proefproject dat bij succes landelijk is uit te rollen.
Systeemintegrator
Winkels zonder personeel zijn maar één voorbeeld. Ook de fabrikanten van technische systemen laten zich niet onbetuigd. Warmtepompen, zonneboilers, domotica, toegangscontrole en inbraakbeveiliging zijn andere voorbeelden van systemen die aan technologische ontwikkelingen onderhevig zijn.
‘Onze sector is meer dan ooit de integrator van systemen, technieken, producten en expertise’, meent Marc Dillen, woordvoerder van de Vlaamse Confederatie Bouw. ‘Dat heeft als gevolg dat behalve de aannemer ook een installatiebedrijf steeds vroeger bij de start van een project betrokken is. Een bouwteam met onder meer architect, studiebureau, aannemer en dus steeds vaker de installateur overlegt al vanaf de ontwerpfase om de wensen van de opdrachtgever zo goed mogelijk in te willigen.
De Vlaamse Confederatie Bouw speelt in op deze trend en richtte onlangs een werkgroep Grote Technische Installaties op. Die volgt de nieuwe ontwikkelingen op de voet en zorgt dat dit doorsijpelt naar de werkvloer.