Bijna twee bedrijven op drie gebruiken in ons land een erp-pakket. Op vijf jaar tijd nam dat gebruik amper toe. Al zijn er inzake erp ook opvallende verschillen tussen regio’s, sectoren en bedrijfsgrootte. Vlaanderen loopt bijvoorbeeld fors voorop in erp-gebruik.
We halen onze bevindingen uit analyse die Computer Profile uitvoerde op vraag van Computable.be. Computer Profile contacteerde hiervoor vierduizend Belgische bedrijfsvestigingen met meer dan vijftig medewerkers en polste naar het gebruik van applicatiesoftware. Dit zijn de acht belangrijkste bevindingen.
1. Vlaanderen voorop in ERP (vooral in zorg en onderwijs)
Vlaanderen kent het hoogste erp-gebruik in vergelijking met Brussel en Wallonië. 68 procent van de Vlaamse bedrijfsvestigingen maakt gebruik van erp-software, de publieke sector meegerekend. In Brussel is dat maar 51 procent.
Vooral in de publieke sector treden de grote verschillen op tussen de gewesten. Met name in de zorg en onderwijs ligt het gebruik van erp-pakketten in Vlaanderen veel hoger dan in Brussel en Wallonië. In de zorgsector gebruikt 43 procent van de Vlaamse instellingen erp, maar bij de Waalse zorginstellingen is dat maar 8 procent.
2. Vooral retail en industrie gebruiken ERP
Naast verschillen tussen de regio’s, zijn er ook verschillen tussen sectoren. Zo maken de handel (groothandel en retail) en industrie het meest gebruik van erp-software, met respectievelijk 85 en 89 procent.
De achterblijver is de overheid met 21 procent en ook de zorg met 33 procent. Vooral de publieke sector heeft inzake erp dus nog een achterstand in te halen.
3. ERP intussen ook voor kmo
Lange tijd was erp vooral iets voor de grote jongens. Maar ook het middensegment heeft de voorbije jaren toch ook wel erp weten te ontdekken. Bij locaties met vijftig tot honderd medewerkers is er vandaag bijvoorbeeld al een erp-penetratie van 60 procent.
Dit percentage loopt vervolgens op tot een penetratie van circa 74 procent bij locaties met meer dan duizend medewerkers. Waarbij dus andermaal wordt bevestigd dat grotere bedrijfslocaties vaker erp inschakelen dan kleinere locaties.
4. België is SAP-land (en beetje Microsoft)
SAP is comfortabel marktleider in erp. Bij 45 procent van de locaties die aangeven erp-software te gebruiken, zijn één of meerdere erp-onderdelen van SAP. Daarmee is de aanwezigheid van SAP op de Belgische markt ruim twee keer zo groot als de nummer twee, Microsoft Dynamics. Op een op de vijf locaties met erp draait een Dynamics-oplossing.
SAP en Microsoft zijn samen goed voor 65 procent van de markt. Dit lijkt niet meteen te veranderen. Integendeel: voor zowel SAP als Microsoft geldt dat zij hun positie blijven uitbouwen. In 2010 gaf 31 procent van de erp-gebruikers aan SAP te gebruiken. Dat percentage is elk jaar met circa 2 procent gestegen tot de huidige 45 procent. Microsoft kende in dezelfde periode een groei van iets meer dan 15 procent in 2010 tot de huidige 20 procent.
5. Maatwerk is derde keuze
Wie is de derde naam na SAP en Microsoft? In veel gevallen is dat het zelf (laten) ontwikkelen van het erp-pakket. Dat blijkt namelijk het belangrijkste alternatief. Zeker bij de overheid en de kmo’s is maatwerk nog erg ingeburgerd.
Intern en extern ontwikkeld maatwerk is met 15 procent de derde meest gebruikte erp-toepassing. Maar deze soort van oplossingen slinkt. In 2010 gaf nog een kwart van de bedrijven aan dat men maatwerkoplossingen gebruikten.
6. Wie komt na SAP en Microsoft?
Naast koplopers SAP en Microsoft zijn er slechts vijf leveranciers die een penetratie kennen boven de 1 procent. Dat zijn Oracle (6 procent), KPD (3 procent), Infor (3 procent), Exact (ruim 2 procent) en Unit4 (ruim 1 procent).
Omdat deze vijf partijen relatief beperkte marktaandelen kennen in bovendien een gefragmenteerde markt, is het lastig een duidelijke trendlijn te zien voor de jaren 2010 tot 2017. Voor Oracle, KPD en Unit4 geldt dat zij ongeveer gelijk zijn gebleven. Maar er zijn ook stijgers en dalers. Exact lijkt een stijgende lijn te kennen (van 1 procent in 2010 naar 2,5 procent in 2017) en Infor moet in deze periode wat terrein prijsgeven (van 6 procent in 2010 naar 3 procent nu).
7. Hosted ERP (beperkt) in opkomst
Voor de Belgische erp-markt is de impact van cloud vooralsnog zeer beperkt. Bij slechts 2 procent van de bedrijfsvestigingen merken we een ERP-cloudoplossing. Dat percentage is in de afgelopen jaren nauwelijks veranderd.
Onder cloud wordt in deze analyse een public cloudoplossing verstaan, erp in een private cloudomgeving valt onder hosted erp. Hieronder vallen alle situaties waarbij de gebruikte erp-oplossing niet binnen de eigen organisatie draait maar wordt gehost in een datacenter van een externe dienstverlener.
Het gebruik van hosted/private cloud erp neemt duidelijk toe. Van 6 procent in 2010 tot de huidige 16 procent. Als gevolg hiervan is het gebruik van erp-software on premise (lokaal) in deze periode gedaald. Het gebruik van remote erp-software (wel binnen de eigen organisatie, maar niet op de eigen locatie) blijft gelijk.
8. België loopt achter in cloud
Het gebruik van erp-software in de Belgische markt laat een ander beeld zien dan de Nederlandse markt. Want de Nederlanders hebben voor erp al veel meer de stap naar de cloud gezet. Hosted erp ligt bij onze noorderburen op 29 procent, tegenover 16 procent bij ons. Cloud-erp ligt in Nederland op 6 procent, tegenover 2 procent in België. In Nederland opteert ook een minderheid van de erp-gebruikers voor on premise-gebruik: 38 procent. In België is dat met 51 procent nog altijd (net) meer dan de helft. De verschuiving in erp lijkt in ons land dus vooral een werk van lange adem.