Het Brusselse Centre Hospitalier Interrégional Edith Cavell gaat spraaktechnologie van Nuance inzetten bij het gebruik van het elektronisch patiëntendossier.
Het Chirec beschikt sinds enkele jaren over een elektronisch patiëntendossier, maar veel artsen nemen nog steeds hun toevlucht tot de vertrouwde manier van werken op papier. Een wantrouwen tegenover de nieuwe technologie en onbekendheid met technologische systemen, hebben daar veel mee te maken.
‘Ons verzoek om medische informatie rechtstreeks in te voeren in het elektronisch patiëntendossier stuitte op enig verzet bij artsen, vooral door een gebrek aan vertrouwdheid met it’, verduidelijkt Julien De Lathouwer uit, projectmanager en it-analist bij het Chirec. ‘Velen bleven er de voorkeur aan geven om hun handgeschreven notities te scannen. Die werkwijze is niet meer van deze tijd en druist in tegen ons papierloos beleid. We moesten een oplossing vinden.’
Die oplossing moet enerzijds het probleem verhelpen en anderzijds het draagvlak voor het elektronische patiëntendossier versterken. Het spraakherkenningsplatform Dragon Medical Direct dat is voorgesteld aan de artsen, kreeg een positief ontvangt. De eerste tests leverden goede resultaten op het gebied van nauwkeurigheid en snelheid. De artsen waren ook te spreken over de gestroomlijnde workflow, het gebruiksgemak van de gebruikersinterface en de effectiviteit van de oplossing. ‘Medewerkers die niet vertrouwd waren met spraakherkenning, zijn nu enthousiaste gebruikers. Ze hebben zich verzoend met technologie’, aldus De Lathouwer.
De spraakherkenning maakt het mogelijk om medische gegevens in realtime vast te leggen in het EPD. Die gegevens zijn vervolgens direct beschikbaar in het globale medische dossier (GMD), als dat aanwezig is. Daar kunnen de behandelend arts van de patiënt of specialisten die een therapeutische relatie hebben met de patiënt, de gegevens raadplegen. Handig voor de behandelend artsen is dat ze rapporten krijgen volgens een uniform sjabloon, wat tijdwinst oplevert en meer inzicht en overzicht geeft.
Het Chirec bestaat uit vier ziekenhuislocaties, een medisch-chirurgisch dagcentrum en twee poliklinieken. De ziekenhuisgroep telt momenteel 1.100 bedden en vierduizend medewerkers, onder wie 1.150 artsen.