256 miljard dollar of een goeie 234 miljard euro. Dat gigantische bedrag heeft Apple op dit moment als kasreserve staan. Waar komt dat geld vandaan, en vooral: wat doet het bedrijf ermee?
1. Hoe komt Apple aan zoveel geld?
Een kasberg van 250 miljard dollar is erg uitzonderlijk voor een bedrijf. De kasreserves van Apple zijn de voorbije vijf jaar verdubbeld. Apple verdient 1.000 dollar per seconde, eigenlijk voornamelijk door de verkoop van de iPhone. De smartphone is goed voor 70 tot 75 procent van de omzet van Apple.
Voor Apple is de iPhone een erg lucratief product, waarvan het de prijs bewust hoog houdt en tegelijk een (meer dan) behoorlijke winstmarge op heeft. De verkoop van iPhones mag, zoals blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van Apple, dan wel (licht) dalen. De omzet van Apple zelf nam nog toe.
2. Wat doet Apple ermee?
Hoewel Apple op een reserve van een kwart biljoen dollar zit, doet het technologiebedrijf daar eigenlijk niet zo veel mee. In het verleden heeft het bedrijf vooral zijn aandeelhouders te vriend gehouden door hen behoorlijk wat dividend uit te keren. Daarnaast heeft Apple in het verleden veel eigen aandelen ingekocht. Bij de voorstelling van de recente kwartaalresultaten gaf het bedrijf al aan om dat te blijven doen.
3. Waarom geen (grote) overnames?
In tegenstelling tot andere veel technologiebedrijven, investeert Apple (in vergelijking met hun behoorlijke middelen) weinig in overnames. Toch zeker niet in grote overnames.
De grootste overname die het bedrijf de laatste jaren deed, was die van Beats Electronics. Met de aankoop van die producent van (onder andere) hoofdtelefoons was drie miljard dollar gemoeid. Dat is natuurlijk een behoorlijke smak geld, maar klein bier in vergelijking met het geld dat Apple in reserve had en heeft.
Nochtans zou Apple best enkele grote en/of hippe technologiebedrijven kunnen overnemen, mocht het daar op uit zijn. Apple zou bijvoorbeeld Netflix kunnen inlijven. Dat heeft vandaag een beurswaarde van zowat 65 miljard dollar. Of het zou zich ook de innovatieve auto- en batterijproducent Tesla kunnen aanschaffen voor iets meer dan vijftig miljard dollar. Maar Apple heeft niet de gewoonte om echt grote overnames te doen, eerder kleine om die vervolgens in de grote structuur te integreren.
Al kan alles natuurlijk veranderen. Zo was Apple enkele jaren geleden lang in de running om Dropbox over te nemen. Maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan.
4. Waar zit dat geld?
Meer dan 90 procent van de geldberg heeft Apple buiten de VS gestald. Dat heeft natuurlijk met de Amerikaanse fiscaliteit te maken. Daar bedraagt de belasting voor winst uit het buitenland 35 procent.
In andere landen overal ter wereld kan Apple meer lucratieve percentages bekomen. Wat Europa betreft, mikt het bedrijf bijvoorbeeld op Ierland. Daar bedraagt de winstbelasting 12,5 procent, significant lager dan in de VS dus. En dat is dan nog een officieel tarief, want Apple kan op speciale gunsttarieven rekenen waardoor het percentage nog (veel) lager ligt. Europa sprak Ierland hier in het verleden al over aan. Los hiervan kan je verwachten dat de percentages in andere delen van de wereld voor al dat Apple-geld ook (flink) lager zullen liggen dan in de VS.