President Trumps laptopban voor vliegtuigen hangt nog in de lucht en IT moet daar wat mee. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Beperkt, breed, toch niet, weer wel, alsnog beperkt, of toch breed? Het lijkt wel een knipperlichtrelatie, die ban op laptops (en andere ‘grote’ elektronica) in de cabines van vliegtuigen naar de VS. De Amerikaanse president Trump heeft eerst een laptopban ingevoerd voor vluchten vanuit een specifiek aantal landen. Vervolgens ging het gerucht dat er een breder verbod aankwam. En toen toch weer niet. De huidige stand van zaken lijkt te zijn dat de VS toch een brede laptopban voor alle internationale vluchten wil invoeren.
Los van de zin- en zinloosheid van dit verbod – en los van het brandgevaar in baggageruimen – staat het feit dat deze maatregel ict raakt. Als (of: wanneer) er een brede, bredere of algehele laptopban wordt ingevoerd, zorgt dat direct voor een it-reiscrisis. Dit gaat veel verder dan ongemak en productiviteitsverlies voor zakelijke reizigers. De bedrijfsdata die op hun laptops staat, geraakt immers vele uren lang buiten de directe controle van reizende werknemers.
Ongeacht of de NSA, douane of andere instantie wel of niet gezien worden als risico, is er de juridische realiteit dat bedrijfsinformatie bepaalde bescherming moet hebben. Plus de noodzaak van datatoegang voor werkende reizigers. Deze noodzaak is een wens voor onderweg, maar is echt een noodzaak zodra werknemers arriveren op hun reisbestemming én als ze voor hun (terug)reis waardevolle nieuwe data hebben aangemaakt. It’ers moeten zich dus nu storten op (beter) beschermde back-ups, remote desktops en cloud-vm’s, wegwerplaptops, en andere productiviteitsbeschermende maatregelen. Wat vind jij?