Het Leuvens technologiebedrijf Option zit wederom in zwaar weer. Ceo Jan Callewaert legt sneller dan verwacht zijn ceo-schap neer. Bovendien laat bedrijfsrevisor Deloitte zich negatief uit over de overlevingskansen van het bedrijf.
Het was geen geheim dat Option al langer op zoek was naar een nieuwe ceo, maar de afspraak met Callewaert was dat hij aan het roer van het bedrijf zou blijven staan totdat er een opvolger is gevonden. Zo lang heeft hij echter niet gewacht. Sinds 31 mei is hij niet meer de topman van Option, zo staat er te lezen in het jongste jaarverslag van Option. Callewaert concentreert zich voortaan op ‘verkoop en business development’. Zijn taak als ceo wordt voorlopig waargenomen door een groep managers onder leiding van voorzitter Eric Van Zele (ex-Barco).
De voorstelling van dat jaarverslag is trouwens in twee fases gebeurd, omdat bij een eerste versie die op de Option-site werd gezet, een verslag van de revisor ontbrak. De krant De Tijd, die het euvel opmerkte, kreeg bij geen van de betrokkenen commentaar over wat er aan de hand was. Vierentwintig uur later verscheen dan toch een versie mét het verslag en die is voor het bedrijf allesbehalve positief.
Deloitte onthoudt zich van elk oordeel over de jaarrekening van Option, omdat het daarvoor niet genoeg en geschikte controle-informatie kreeg. Het gaat onder meer over pensioenplannen en technische elementen van de geconsolideerde jaarrekening. Daarnaast wordt ook opgemerkt dat de toelichting over de obligatieleningen van het bedrijf niet aan de boekhoudkundige standaarden voldoen.
Overlevingskansen
Zo mogelijk nog erger is dat de revisor grote vraagtekens zet bij de overlevingskansen van de onderneming. Volgens Deloitte zit Option met zo weinig geld in kas dat de continuïteit van het bedrijf in het gedrang komt. Als het bedrijf niet dringend met nieuwe middelen voor de dag komt, lonkt het faillissement. Het is ook niet de eerste keer dat de bedrijfsrevisor bij Option dit soort opmerkingen maakt, vorig jaar waren er ook al twijfels gerezen bij de snel leeglopende kassa van het bedrijf.
Option zelf heeft een reddingsplan van zeven stappen uitgewerkt om het bankroet af te wenden. Zo werd onder meer al de Nederlandse led-verlichtingsspecialist Innolumis verkocht (dat geld is inmiddels ‘opgebruikt’) en moeten er nog nieuw overbruggingskredieten binnenkomen. Het is ook de bedoeling om schulden om te zetten in aandelen. Daarnaast wil Option zijn kostenstructuur aanpakken en zich vooral gaan concentreren op de IoT-markt.
Voor 2017 ligt de volledige focus ‘op het herstellen van ‘geloofwaardigheid’ als basis voor het creëren van aandeelhouderswaarde’, zo staat in het jaarverslag. ‘We blijven voorzichtig optimistisch dat we deze trip positief en succesvol kunnen afronden, met een beter resultaat voor iedereen.’