De Belgische advocatuur heeft zijn Digital Platform for Attorneys gelanceerd. Hiermee kunnen advocaten op een betrouwbare manier elektronisch conclusies neerleggen bij de rechtbank, documenten opladen, vertrouwelijk communiceren met griffies, collega’s én cliënten.
De lancering van het DPA komt precies één jaar na de ondertekening van een protocol tussen minister van Justitie Geens en de juridische beroepen, om samen te werken bij de informatisering van Justitie. De Orde van Vlaamse Balies heeft hiervoor een samenwerking aangegaan met haar Waalse tegenhanger, de Ordre des barreaux francophones et germanophone om een aantal applicaties dat zij zelf het meest nodig hebben, samen te moderniseren.
De advocaat krijgt toegang tot het platform via een elektronische advocatenkaart die zijn identiteit en status van actieve advocaat garandeert. Aan het nieuwe platform hangt een prijskaartje van ruim anderhalf miljoen euro. Voor het gebruik van het platform wordt aan de advocaten een gebruiksvergoeding gevraagd. De efficiëntieverbetering zou die vergoeding ruimschoots moeten compenseren, maken de Ordes zich sterk.
Er bestond al wel een digitaal communicatiesysteem tussen advocaten en rechtbanken (E-deposit gedoopt), maar dat werkte enkel als ook de rechtbank op dit platform was aangesloten. Bovendien kunnen nu niet enkel conclusies en stukken doorgestuurd worden, maar alle soorten documenten, naar alle partijen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een aangetekende brief naar een cliënt of een fax naar een confrater. Het platform maakt daarbij de technische vertaalslag, zodat de advocaat zich van de technische complexiteit van de verschillende systemen niets moet aantrekken.
Voor de niet-digitale communicatie (een bestemmeling die nog niet digitaal verbonden is zoals bijvoorbeeld een arbeidsrechtbank) sloten de twee Ordes een overeenkomst af met Unified Post. Zij zorgen ervoor dat de brief vertrekkend vanuit het DPA afgedrukt en onder omslag wordt gedaan en gefrankeerd op de bus gaat. De advocaat gebruikt dus een kanaal op eenvoudige en uniforme wijze: DPA. Hij moet voor die ‘klassieke’ manier van verzending per post ook niets extra’s doen.
Via DPA worden documenten niet enkel verzonden, maar ook, indien de advocaat dat wenst, voor hem gedurende minimaal twee jaar bewaard in een centrale documentendatabank, de DPA-box. De beveiligde servers daarvan bevinden zich in België. De advocaat kan zijn DPA-box altijd raadplegen.