Vanaf 15 juni, volgende week dus, worden de kosten voor mobiele roaming in Europa afgeschaft. Goed nieuws voor bedrijven en hun mobiele medewerkers. Al zitten er nog enkele addertjes onder het gras. Wij telden er minstens zeven.
In theorie klinkt het alvast goed. De Europese verordening ‘Roam Like at Home’ doet de kosten voor mobiele roaming in Europa wegvallen. De afschaffing verloopt bovendien automatisch, zonder een wijziging van het contract. In de praktijk: je moet bij je doorreis in een Europees land niet meer zo nodig op zoek naar wifi-hotspot.
Hiermee is niet alles gezegd, want er zijn nog veel misverstanden en onduidelijkheden. De afschaffing van de Europese roamingkosten betekent om te beginnen al niet dat mobiele communicatie in de EU gratis wordt. Wel dat de prijs die je betaalt voor mobiele communicatie in België en de landen van de EU dezelfde zal zijn. Enfin, in theorie toch.
Het was gebruikersvereniging Beltug die recent haar leden verwittigde voor een aantal aandachtspunten. We zetten de belangrijkste op een rij.
1. Europa is de wereld niet
De afschaffing van roaming geldt voor de 28 landen van de EU. Maar dus niet voor bijvoorbeeld de VS of voor landen in Afrika of het Midden-Oosten, allemaal bestemmingen waar de tarieven behoorlijk oplopen. ‘In Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten of Marokko kan het tarief voor internationaal dataverkeer oplopen tot 14,5 euro per mb’, klinkt het bij Beltug.
Maar je moet het niet zo ver gaan zoeken. Zo variëren de tarieven voor bijvoorbeeld roaming in Zwitserland sterk: van drie tot twaalf euro per mb. Terwijl in sommige bundels Zwitserland dan weer in het pakket van Europese landen is opgenomen.
2. Hoge tarieven buiten bundels
Bedrijven kiezen ook best voor bundels voor de werknemers met een mobiel toestel. Hierbij geldt een vast bedrag per maand.
Het nadeel van bundels is dat bij het overschrijden van de limieten de prijzen sterk verhogen. Voor veel bedrijven zijn de tarieven buiten die bundels namelijk gestegen. Waardoor bedrijven en medewerkers best opteren voor grotere – lees: duurdere – databundels. Beltug raadt aan het aantal werknemersprofielen voor mobiele communicatie te beperken, wat het beheer eenvoudiger moet maken.
3. Geen onbeperkte data in EU
Maar zelfs met een bundel zijn er aandachtspunten. Werknemers die een bundel gebruiken met onbeperkt bellen en sms’en, zullen dit ook kunnen in de andere Europese landen. Maar voor mobiele data is dit niet automatisch het geval.
Als een bundel onbeperkt gebruik van mobiele data aanbiedt, dan kan je operator een kost aanrekenen voor roaming in de EU wanneer je een bepaalde limiet hebt bereikt. De operator moet wel vooraf informeren als je aan de limiet zit. Hierboven kun je verder data gebruiken, maar tegen een kost van maximum 7,70 euro per gigabyte + btw (tegen 2022 wordt dit maximaal 2,50 euro per gigabyte).
4. Goedkoop tarief in België is dat niet in EU
Ook belangrijk: bij een bundel met een laag tarief voor mobiele data, dat is minder dan 3,85 euro per gigabyte, mag de operator extra kosten in rekening brengen voor roaming in de EU. De berekening van die extra kosten hangt af van de prijs van je abonnement, maar het is belangrijk om dit te beseffen.
5. Je mag niet meer roamen dan verbruiken in je eigen land
Zolang je je mobiele telefoon meer in je eigen land gebruikt dan in het buitenland, kan je roamen aan de nationale tarieven in de EU. Operatoren mogen dit evenwel controleren op basis van het gebruik van tenminste de vorige vier maanden en je hier desgevallend op aanspreken. Blijf je meer roamen dan verbruiken in eigen land, dan kan een toeslag aangerekend worden.
6. Niet elke operator is gelijk voor de wet
Dat is misschien nog het meest opvallende: niet elke operator moet de nieuwe roamingregels volgen. Operatoren konden argumenteren dat hun zakenmodel door de nieuwe Europese regels sterk bedreigd wordt, en een uitzondering vragen aan de regulator. Beltug maakt bijvoorbeeld melding dat in ons land de Waalse operator VOO voor één jaar een uitzondering gekregen van het BIPT. VOO kan dus na 15 juni nog roamingkosten aanrekenen, waardoor de rekening kan oplopen.
7. Controleren en onderhandelen is wenselijk
Er wordt door werknemers steeds meer gebruik gemaakt van mobiele data en de tarieven worden vaak aangepast. Daarom is het aangewezen om regelmatig te controleren of de gebruikte tarieven nog overeenkomen met de marktprijzen. Of je formules. Zo zijn er aanbiedingen op de markt, waarbij je aan een vast bedrag/maand een groot volume mobiele data kan kopen wereldwijd, of voor bepaalde landen.
Beltug raadt bedrijven bovenal aan om afspraken te maken met operatoren om een clausule in het contract op te nemen die bepaalt dat bij een daling van de marktprijzen je meer volume krijgt voor hetzelfde budget.
Onderhandelen is zeker ook een optie. ‘Voor de operatoren is het belangrijk hun toekomstige inkomsten veilig te stellen. Als je bereid bent om dezelfde uitgaven te blijven betalen, kun je een en ander gedaan krijgen’, klinkt het bij Beltug. ‘Zo hebben verschillende bedrijven hun datavolumes serieus naar boven kunnen brengen voor eenzelfde budget. Dit wordt vanzelfsprekend door de werknemers geapprecieerd.’