BE-Alert, het langverwachte alarmeringssysteem van de federale overheid en het Crisiscentrum waarmee burgers in noodsituaties automatisch gewaarschuwd worden via sms, mail en sociale media, is vanaf nu beschikbaar.
Alle burgers die zich daarvoor registreren, worden door BE-Alert via mail, sms, telefoon of sociale media gewaarschuwd bij een noodsituatie in hun buurt. Daarbij krijgen ze concrete instructies over de voorzorgsmaatregelen die ze moeten nemen. Bij een brand waarbij giftige rook vrijkomt, krijgen ze bijvoorbeeld de raad om ramen en deuren te sluiten.
Het systeem werd tussen 2014 en 2016 grondig getest in een dertigtal pilootgemeenten en zou nu volledig op punt moeten staan.
‘Veiligheid is een belangrijk thema geworden, daar moet ik niemand nog van overtuigen. Ondanks alle preventiemaatregelen zijn noodsituaties nooit uitgesloten, en dus is het belangrijk dat iedereen is voorbereid’, reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. ‘Met dit systeem weten burgers zo snel mogelijk wat ze moeten doen en dat kan het verschil maken tussen leven en dood.’
BE-Alert werkt daarnaast ook met een systeem waarbij iedereen op een bepaalde locatie automatisch gewaarschuwd wordt als zich daar een noodsituatie voordoet, ook wie zich niet heeft geregistreerd of daar niet woont. Dat platform, Alert-SMS, lokaliseert elke simkaart in een bepaalde straal rond het incident en verstuurt automatisch een sms. Steden en gemeenten kunnen zich daarvoor inschrijven, een tweehonderdtal lokale besturen hebben dat al gedaan.
Verschil met Nederland
Het BE-Alert-systeem lijkt wat op het Nederlandse NL-Alert dat al een tijdje bestaat, maar er zijn toch enkele belangrijke verschillen, zegt Benoit Ramacker, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. ‘We zijn gaan praten met onze Nederlandse collega’s, maar ons systeem is niet helemaal het zelfde’, zegt hij. ‘In Nederland werkt men via de Cell Broadcasting-technologie. Daarbij wordt een zendmast min of meer als een soort radiozender gebruikt. Iedereen die zich in het zendbereik bevindt, krijgt dan een boodschap. Het nadeel daarbij is wel dat de gebruiker zelf manueel hiervoor zijn smartphone moet configureren. En, ondanks heel wat mediacampagnes, zijn er in Nederland nog veel mensen die dat niet gedaan hebben. Wij gebruiken SMS Broadcasting. We sturen dus gewoon elke sim-kaart die verbonden is met de mast een standaard-sms’je.’
Het voordeel daarbij is dat men zeker is dat iedereen de boodschap zal ontvangen, maar het kan ook gebeuren dat er een zekere vertraging is als men heel veel berichtjes tegelijk moet verzenden, aldus Ramacker.