Ook al verschuift meer en meer van hun business naar de cloud, Windows blijft zowel voor Microsoft zelf als voor it-afdelingen een cruciaal product. Alle aandacht gaat hierbij naar Windows10. Is dat twee jaar na lancering een succes? ‘Wij baseren ons nog op Windows 7.’
‘Wereldwijd draait Windows 10 op meer dan een half miljard actieve devices’, stelt Katleen Dewaele, communicatieverantwoordelijke bij Microsoft Belux. Die toestellen zijn vooral pc’s, waar Microsoft ruim marktleider is met zowat 85 procent.
In de markt van tablets en (vooral) smartphone is voor Microsoft eerder een bijrol weggelegd.
Spectaculaire start in België
In ons land klokt Windows 10 vandaag af op 55 procent als marktaandeel voor besturingssystemen voor desktops. Dat blijkt uit cijfers van Statcounter. ‘Het is ook naar Statcounter dat we vanuit Microsoft verwijzen voor lokale cijfers. Zelf kunnen wij geen lokale marktaandelen meedelen’, aldus Katleen Dewaele.
Marktaandeel België (juli 2017): | |
Windows 10 |
55 procent |
Windows 7 |
32 procent |
Windows 8 en 8.1 |
10 procent |
Windows Vista |
2 procent |
Windows XP |
1 procent |
Deze cijfers zijn na twee jaar meer dan behoorlijk voor Windows 10, maar ze staan in contrast met de redelijk sterke start die Windows 10 nam in het eerste jaar, mede doordat Windows-gebruikers in die periode gratis konden upgraden naar het nieuwste besturingssysteem.
Trage opmars na één jaar
Op een jaar tijd ging Windows 10 in de zomer van 2015 van 0,5 procent naar 46 procent midden 2016. Dat was een vrij spectaculaire opmars. Maar het laatste jaar zit de klad er een beetje in. Eind 2016 was het aandeel 51 procent. En nu dus 55 procent.
Opvallend is dat Windows 8 en 8.1 nooit op grote schaal potten heeft gebroken. Het ligt in de lijn dat Microsoft voor elk succesvol besturingssysteem (XP, Windows 7) er tussendoor eentje heeft dat toch veel minder aanslaat (Vista, Windows 8).
Bedrijven baseren zich op Windows 7
De cijfers van Statcounter zijn zowel voor bedrijven als voor thuisgebruikers. Maar bedrijven zijn per definitie trager in het uitrollen van nieuwe besturingssystemen. Voor hen is zo’n overgang, met beheer van updates en upgrades, nu eenmaal ingrijpender. Daar zijn de cijfers helemaal anders.
Uit wereldwijd onderzoek, onder andere dat van Spiceworks van circa drie maanden geleden, bleek dat het bedrijfsleven zich nog grotendeels (zelfs voor bijna zeventig procent) baseert op Windows 7. In het Spiceworks-onderzoek haalt Windows XP zelfs nog veertien procent marktaandeel bij organisaties, zelfs meer dan Windows 10.
‘Overstap op komst’
Een kleine rondvraag bij enkele Belgische cio’s bevestigt inderdaad de sterke positie van Windows 7 bij Belgische organisaties. Voorlopig toch. ‘Bij ons draaien de meeste pc’s inderdaad op Windows 7, maar de overstap naar Windows 10 is in voorbereiding’, vertelt Jean-Pierre Bernaerts, cio bij Indaver, dat ongeveer 1.650 medewerkers telt.
Voor bedrijven duurt een overgang ook al snel ettelijke maanden. ‘De testen zijn aan de gang en de it operations–afdeling is de pilootgroep voor Windows 10’, aldus Bernaerts. ‘In 2018 doen we in principe de overstap samen met de overstap maar Office 2016.’
Extended support
Voorlopig ziet het er naar uit dat Windows 7 zijn koppositie nog wel even zal aanhouden in het bedrijfsleven. Wat ook meespeelt is dat Windows 7 nog tot januari 2020 extended support krijgt. Voor Windows 8 loopt die extended support nog tot januari 2023.
Voor Windows 10 gaat die ondersteuning overigens tot oktober 2025. Maar zover zijn we nog lang niet.