De overheid betaalt te veel aan externe ict, maar trekt toch aan het kortste eind. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Marktwerking kan een harde realiteit zijn. Het bedrijfsleven kan waardevolle werknemers, leidinggevenden en experts lokken met salarissen, bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere verleidingen. De overheidssector moet bescheidener te werk gaan om talent aan te trekken. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen it-talent werkt bij overheidsinstanties. Wel zullen die werknemers een relatieve zeldzaamheid zijn.
Toch blijkt de Rijksoverheid veel geld uit te geven aan de inhuur van externen. Ministeries hebben vooral veel betaald aan externe ict’ers. Niet alleen veel, maar té veel. Ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen hebben vorig jaar veel meer geld uitgegeven aan het inhuren van extern personeel, heeft het AD ontdekt. Daarmee zijn door de overheid gestelde normen overschreden en door het kabinet gewenste besparingen niet gerealiseerd. De overheid kan de concurrentiestrijd met de commerciële arbeidsmarkt om it-talent niet aan.
Wat vind jij?
De Rijksoverheid blijkt veel geld uit te geven aan de inhuur van externen. Ministeries hebben vooral veel betaald aan externe ict’ers. Niet alleen veel, maar veel té veel. Ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen hebben vorig jaar veel meer geld uitgegeven aan het inhuren van extern personeel..
Eigenlijk is dit een oninteressante constatering aangezien alleen wordt gekeken naar de uitgaven. Vraag is wat hebben deze investeringen opgeleverd voor de productiviteit. Als dat laatste een veelvoud is, dan kun je blijkbaar niet te veel investeren. Interne capaciteit vergelijken met externe is een halve waarheid!