Bitcoins mogen dan misschien wel de bekendste toepassing zijn van blockchain-technologie, de mogelijkheden gaan veel verder. Dat bewijst de Antwerpse start-up T-mining. Met hun blockchain-platform hebben ze het potentieel in handen om de logistieke sector stevig op te schudden, en daar wil Computable natuurlijk het fijne van weten.
Hoewel de start-up pas in december 2016 het levenslicht zag, oogstte het jonge bedrijf al heel wat publiciteit en lof. De blockchain-technologie is dan ook hot en de mogelijkheden lijken eindeloos. ‘Het gaat om een vrij nieuwe technologie, die pas recent meer en meer bekendheid begint te genieten. De mogelijkheden lijken inderdaad eindeloos, maar bij T-mining leggen we duidelijk de focus op de logistieke sector. Momenteel hebben we een eerste proof of concept lopen met PSA en MSC en twee andere partijen en als die succesvol blijkt, dan zijn we waarschijnlijk echt gelanceerd. De eerste signalen zijn alvast positief’, geeft Nico Wauters, ceo van T-mining, aan.
Het beveiligen van haventransport
Het bedrijf werd slechts luttele maanden geleden opgestart. De drie co-founders, waarvan twee met een achtergrond in de logistieke sector verzamelden ondertussen een zevental medewerkers rond zich. Tegen het einde van het jaar moeten dat er tien zijn.
‘Onze oplossingen en technologie richt zich op het beveiligen van containertransporten. Wereldwijd een grote, maar nogal traditionele sector, waar nog veel manuele handelingen gebeuren. Om een container van A naar B te brengen, komen al snel een dertigtal partijen kijken, goed voor meer dan tweehonderd handelingen. Vaak werken de partijen met verschillende systemen die niet of nauwelijks op elkaar zijn afgestemd. Los van het feit dat er nog heel wat papierwerk bij komt kijken, zorgt dit ook voor vertragingen en lopen de risico’s, dat er ergens in het traject wat misloopt, hoog op. Wij zijn ervan overtuigd dat ons blockchain-platform hier dé oplossing kan bieden’, werpt Wauters een blik op de dienstverlening.
‘Bovendien zorgen we voor een digitaal spoor van alle activiteiten en genereert dat een heleboel data. Het spreekt dan ook voor zich dat je in de toekomst via onze technologie ook bijkomende data kan gaan pushen en dat dit de werking van de processen van onze klanten stevig gaat versoepelen. Om heel cru te stellen: momenteel is er amper controle, komen de realtime updates niet bij iedereen terecht en wordt er ontzettend inefficiënt gewerkt.’
Geen tussenpartij meer nodig
‘Momenteel wordt er in de sector met een soort van pincode gewerkt die van partij aan partij wordt doorgegeven, maar dat is vragen om fouten. De code kan verloren gaan, misbruikt worden, enzoverder. Begin dan maar eens uit te zoeken waar en bij wie de verantwoordelijkheid ligt. Met onze toepassing connecteren we elke schakel in het proces digitaal, zodat ze op een beveiligde manier zaken zoals rechten kunnen transfereren in plaats van telkens weer dupliceren. Wij vervangen de pincode door een systeem waarbij telkens één partij het recht heeft om een container in ontvangst te nemen. Het gaat eigenlijk om een ‘digital twin’ van een sleutel met token, die wordt doorgegeven. De initiator van het hele proces is de rechthebbende. Dat is in deze sector noodzakelijk, want er heerst nogal eens onderling wantrouwen tussen de verschillende partijen’, geeft Wauters aan.
Dat er vraag is naar de oplossingen van T-mining blijkt uit de interesse. Recent nam de start-up deel aan een missie naar Singapore, waar ze ook effectief een shared office zullen betrekken. ‘Onze dienstverlening is wereldwijd schaalbaar en dat is dan ook onze betrachting. Wereldwijd zijn er amper een viertal start-ups bezig met onze business, dus snel schakelen is de boodschap. We zijn ervan overtuigd dat het bedrijf dat als eerste de maatstaf in de sector kan neerzetten, de winnaar is.
Mensen zelf opleiden
Omdat het om recente technologie gaat botst T-mining wel op een aantal uitdagingen. ‘Geschikte medewerkers vinden is niet evident. We moeten onze medewerkers dan ook zelf trainen en opleiden, een andere optie is er niet. We zijn ook actief in een traditionele, behoudsgezinde sector, maar we merken nu toch meer en meer interesse in onze toepassing.
Tot op heden slaagde de start-up erin zich te financieren met eigen middelen en de hulp van een aantal business angels. ‘Voorlopig hebben we ook geen nood aan bijkomende middelen’, geeft Wauters aan.
Focus op groei
De focus behouden en zich niet vergalopperen is het credo bij T-mining. ‘We hebben het gevoel iets heel groots in handen te hebben, maar we doen het stap per stap. Toekomstgericht zien we ook nog zeker mogelijkheden in de fysieke flow en in samenwerkingen met verzekeringspartijen die actief zijn in de logistieke sector, maar dat is momenteel niet prioritair. Eerst van onze proof of concept een succes maken en onze huidige oplossingen uitrollen: daar ligt de focus. We zijn momenteel echt aan het pionieren en dat vereist al onze aandacht en middelen’, werpt Wauters een voorzichtige blik op de toekomst.
Om de hele keten van kleine transporteur, expediteur tot rederij te bedienen wordt er ook gekeken naar samenwerkingen met andere apps en toepassingen. ‘Zo zien we zeker mogelijkheden om onze technologie te integreren in boordcomputers. Samenwerken gaat soms heel wat sneller, dan alles van nul te moeten beginnen.’
Om deze groei te helpen bewerkstelligen schaart ook het Antwerps Havenbedrijf zich achter de start-up. ‘We voelen het geloof en de steun’, geeft Wauters aan. ‘Het sterkt ons in de overtuiging dat we op de goede weg zijn.’