Ict-recruiter Hays en ict-vaktitel Computable slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de soft skills van de Belgische ict’ers die op contractbasis werken. Het betreft specifiek een itc (it contracting)-survey, dus geen i(c)t-survey. Een dergelijk onderzoek is niet eerder in België uitgevoerd en heeft tot doel om te achterhalen of soft skills in de toekomst aan dezelfde kritische blik van klanten zullen worden onderworpen als technische vaardigheden.
In het onderzoek wordt specifiek gekeken naar de regio waar op contractbasis wordt gewerkt. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen de privésector en de publieke sector. Van de opdrachtgever wordt specifiek gevraagd naar de sector of industrie waarin het hoofdzakelijk actief is, hoe groot de opdrachtgever is en of het een nationale of een multinationale organisatie is.
Type soft skils
Alle Belgische it’ers die op contractbasis werken mogen aan het onderzoek meedoen. Het onderzoek verdeelt de markt grofweg in ontwikkeling, infrastructuur en administratie, erp, consulting, gegevensverwerking, big data, projectbeheer en overig. In totaal wordt er naar tien verschillende soft skills gevraagd, te weten attitude, werkethiek, communicatieve vaardigheden, probleemoplossende vaardigheden, flexibiliteit/aanpassingsvermogen, samenwerkingsvaardigheden, werken onder druk, time management, zelfvertrouwen en leiderschapsvaardigheden/people management. Uiteraard is het ook mogelijk om ontbrekende soft skills aan het onderzoek toe te voegen.
Het gezamenlijke onderzoek van Hays en Computable richt zich vooral op het belang van soft skills bij it-contractors. Worden zij vooral ingezet om mensen te begrijpen en te motiveren of draaien ze juist om het efficiënt communiceren met anderen? Zijn soft skills juist bedoeld voor het zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en veerkracht of worden ze ingezet voor efficiëntie, productiviteit, creativiteit en samenwerking? Ook zoekt het onderzoek naar de verdeling tussen de ontwikkeling van technische vaardigheden en de ontwikkeling van soft skills.
Barrières en drijfveren
Uiteraard wordt er in het onderzoek ook ingegaan op hoe Belgische it’ers op contractbasis hun soft skills proberen te verbeteren. Vragen zij bijvoorbeeld feedback aan collega’s of volgen zij een opleiding intern of bij een externe instelling? Nemen ze deel aan een mentorprogramma of doen ze ervaring op in het spreken voor publiek? Wonen ze misschien wel sectorevenementen bij en zetten ze dus wat hoger op netwerken in?
Daar waar it-contractors aan hun soft skills werken, ervaren zij mogelijk ook barrières die hen tegenhouden bij de ontwikkeling ervan. Barrières kunnen zaken zijn als te weinig mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, beperkte opleidingsbudgetten/-middelen, dat dagelijkse activiteiten voorrang krijgen op ontwikkeling of er geen interesse is in opleiding en ontwikkeling.
Tot slot kijkt het onderzoek ook nog naar de grootste drijfveer van it-contractors om aan hun soft skills te werken. Want richten zij zich hier juist specifiek op omdat het gunstig is voor het eigen werk en de inzetbaarheid, focussen zij op toekomstige verwachtingen of richten zij de ontwikkeling van hun soft skills op de huidige opdrachtgever?
Doe mee!
Deelnemers aan het onderzoek kunnen een kopie van het it-contractingrapport ontvangen zodra het uitkomt. Uiteraard gaan Hays en Computable ook via hun eigen kanalen over het onderzoek publiceren. Het onderzoek is inmiddels gestart en zal naar verwachting een maand of twee open staan. Voor het eind van 2017 worden de resultaten gepubliceerd.
Werk je op contractbasis in de Belgische ict-markt? Doe dan nu het onderzoek!
Als IT professional, in België werkzaam zijnde geweest, maar me ook bezig houdend met een andere discipline, Natuurlijk aangeboren Talent en Soft Skills, moet ik hier een zeer kritische kanttekening plaatsen tegen dit onderzoek.
1. Talent en Soft Skills vaststaande factor
Wat respondenten, u en ik, doen in het dagelijkse leven, althans de individuele gedragingen, van naturen, liggen reeds vast. Vanuit die basis worden zaken bezien, aangevlogen, beredeneerd, gevoeld en daar worden dan ook uiteindelijk ook de beslissingen op genomen. De wijze waarop dit (on)bewust gebeurt, ligt opgeslagen in het karakter en de soft skills.
2. Idee en werkelijkheid
Er is een wereld van verschil van het idee dat iemand van zichzelf heeft en de realiteit. Wil je begrijpen wat er gebeurd met een IT professional, zal je moeten weten wat er gebeurd met mensen die zich professioneel dagelijks met de IT bezig houden. Dat brengt nogal wat gedrags en persoons veranderingen met zich mee, die door de IT worden beïnvloed.
Voorbeeld IT Paradox
Het IT paradox, IT is informatie technologie, het overbrengen van informatie dus dat zou impliceren dat het mensen communicatiever maakt, wat in de praktijk met IT volkomen anders is. De materie en merite van IT is volkomen lineair waardoor mensen, die met IT dagelijks in de weer zijn, dit ook gaan worden. Hierbij doet men vaak, ongemerkt, een aanslag op de persoonlijkheid en soft skills. Vraag die mensen dus om wat zij denken dat hun soft skills zijn, dan krijgt u in 75% van de gevallen een verkeerd beeld gepresenteerd.
Hoe inhoudellijker de IT specialist, des te non communicatiever wordt deze
Een IT professional die zeer gedegen en diep met haar/zijn vakgebied bezig is, wordt steeds non-communicatiever t.o.v. de ‘buitenwereld’. De lineairiteit van de materie waarmee die bezig is veroorzaakt dit en word helemaal in uw onderzoek niet meegenomen als ‘vervormende’ omstandigheid.
Hoe dan wel?
Er zijn manieren te bepalen wat men het liefst zou zien in een IT professional per discipline wat zeker en goed te extraheren is maar niet op de manier zoals men dit op deze manier in wil zetten. Een eenvoudig voorbeeld hiervan kunt u lezen op http://www.numoquest.nl/Steven Jobs.pdf of http://numoquest.nl/Richard Branson.pdf. Sans commerce in dit geval, gewoon als voorbeeld hoe men volkomen onafhankelijk inzicht verkrijgt in Natuurlijk Talent en Soft Skills.
Binnen de IT disciplines zijn er verschillende differentiaties te maken en daar kun je bepaalde soft skills aan koppelen die je voor die beroepen het liefst weer terug ziet. Eenvoudig voorbeeld, wat heb je aan een programmeur die misschien cijfermatig zeer goed is, leuk kan gamen, maar die weinig tot geen zelfstandig startend vermogen kent of zelfs doorzettingsvermogen. Iets wat in uw onderzoek bijvoorbeeld niet in beeld zal komen want iedereen ‘ziet’ zichzelf, uit begrijpelijke opportunisme de maandhuur en eten te kunnen betalen, ‘relevant’ en/of ‘authentiek’.
Het is telkens de benadering zoals deze waar men de ‘plank’ mis mee slaat en daarna roept hoe moeilijk het toch is dat Talent te kunnen vinden. Dan wordt dit laatste bij deze toch ineens een heel stuk begrijpelijker…
De laatste jaren komen de soft skills op de voorgrond. De technische skills laten toe om softwaresystemen te bouwen. De soft skills laten toe om elkaar beter te begrijpen. Het is zeker niet slecht om hier aandacht voor te hebben. Ik heb echter sterk het gevoel dat velen zwak scoren op het vlak van intellectuele skills zoals analytisch denken, kritisch denken, denken op lang termijn, abstract denken, het denken als een ingenieur, problem solving, enz.. Deze skills zijn erg belangrijk om systemen te ontwerpen. Voor alle duidelijkheid, dit gaat niet over intelligentie, maar over vaardigheden in specifieke denkwijzen.
Daarnaast, wanneer men kijkt naar de huidige softwareontwikkelingsaanpakken, en -filosofieën, hoe ze in de praktijk worden toegepast en naar de business-IT-model, het is duidelijk dat men over softwareengineering nog maar een zeer oppervlakkig inzicht heeft.
Soft skills zijn m.i. eerder belangrijk, maar minder dan de intellectuele skills en SE-inzicht.