De Nationale Bank van België (NBB) heeft een onderzoek gedaan naar hoe Belgische banken en verzekeraars tegenover de nieuwe fintech-startups staan. De meeste banken denken dat ze, zelf of in samenwerking met nieuwe spelers, er in zullen slagen om zich te moderniseren en betere banken te worden.
Het onderzoek van de NBB peilde bij zestien banken naar de impact van nieuwe fintech-oplossingen en hoe ze er mee omgaan. De banken kregen vijf scenario’s voorgeschoteld waarin een mogelijke toekomst wordt geschetst. Het meest extreme geval, waarin ze volledig irrelevant worden en opzij gezet zullen worden door nieuwe startups is maar voor 6 procent van de ondervraagden zeer waarschijnlijk.
De meeste banken gaan ervan uit dat ze zichzelf kunnen moderniseren en hun core business en de relatie met hun klanten kunnen behouden. Door technologie zullen ze erin slagen om hun huidig zakenmodel aan te passen en, waar nodig, aan te vullen met diensten van fintech-spelers. Zowat 63 procent van de ondervraagden zie dit als het meest waarschijnlijke toekomstbeeld.
De NBB onderschrijft die visie trouwens ook en stelt dat dit scenario zich nu al aan het voltrekken is. 44 procent van de bankiers denkt ook dat ze in de toekomst toch bepaalde niches aan nieuwe spelers zullen moeten overlaten. Banken fintechs kunnen dan als joint ventures samenwerken en diensten aanbieden.
Bij een SWOT-analyse geven de banken, niet geheel verrassend, aan dat hun oude legacy it-systemen trouwens de grootste hinderpaal vormen om snel en accuraat op nieuwe trends en marktvragen in te spelen. Ook het binnenhalen van het nodige digitale talent is een uitdaging. Veel kleinere banken moeten ook noodgedwongen als ‘volgers’ en niet als ‘trendsetters’ door het leven gaan omdat ze niet over de nodige financiële slagkracht beschikken om met digitale technologie te experimenteren. Veel fintechs blijken trouwens ook niet happig om met kleinere banken in zee te gaan omdat hun klantenportefeuille te klein is om adequaat nieuwe applicaties te testen.
Fintech is voor veel banken trouwens een zaak waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Ze maken zich vooral zorgen over de risico’s rond cyberbedreigingen, winstrisico’s en juridische risico’s. Ook voor reputatieschade zijn banken bang.
De NBB waarschuwt ook dat de nationale toezichthouders de fintech-revolutie in een Europees of zelfs pan-Europees perspectief moeten bekijken. De risico’s mogen daarbij niet excessief zijn en de stabiliteit van het systeem moet worden gewaarborgd, maar aan de andere kant moeten nieuwe en innovatieve fintech-opportuniteiten ook de nodige kansen tot slagen worden geboden.
Het volledige rapport van de NBB is hier te vinden.