De Europese wetenschapscloud EOSC kan officieel van start gaan. Met het project kunnen wetenschappers onderzoeksdata online opslaan en delen met Europese collega’s, bijvoorbeeld voor analyse.
Met de cloud moeten wetenschappelijke databanken die momenteel nog over de verschillende Europese lidstaten en verschillende wetenschappelijke disciplines verspreid zitten, geconnecteerd worden. Uiteindelijk moeten zowat 1,7 miljoen onderzoekers en 70 miljoen professionals er gebruik van kunnen maken. De EOSC krijgt een toelage van zo’n 600 miljoen euro, geld uit het Horizon 2020-programma van de EU.
Geen enkel continent produceert zoveel wetenschappelijke gegevens als Europa, maar door infrastructuurfragmentatie blijven deze gegevens onderbenut, aldus de Europese Commissie bij de presentatie van het project in het voorjaar van 2016. De EOSC moet daarop een antwoord bieden. Het project zou tegen 2020 helemaal functioneel moeten zijn.
Voormalig rector magnificus Karel Luyben van de TU Delft is benoemd tot voorzitter van de Executive Board van de EOSC. Hij leidt een zevenkoppig team waarin onder meer ook de Belg Stephan Kuster, secretaris-generaal van Science Europe, in zit. ‘Het EOSC is een belangrijk stap in de richting van onze ambitie: het toegankelijk, vindbaar en doorzoekbaar maken van alle onderzoek’, zegt Luyben. ‘Het is een eer om daar een bijdrage aan te mogen leveren.’
Volgens de professor is er wel nog wat werk te verzetten: ‘Bij onderzoeksdata gaat het niet alleen om cijfers, maar ook om bijvoorbeeld teksten, beeld, geluid of algoritmen en dat over alle wetenschappelijke disciplines heen. We moeten hard werken aan internationale standaarden om dat goed met elkaar te kunnen delen. Over tien of twintig jaar zouden we het niet meer over ‘open science’ hoeven hebben. Dan is open gewoon de norm.’