72 procent van de Vlaamse bedrijven gebruikt een of meerdere cloud-oplossingen. In Brussel zijn dat er 58 procent in Wallonië 44 procent. Wallonië is duidelijk aan een forse inhaalrace bezig. Twee jaar geleden bedroeg het percentage cloud-gebruikers daar nog slechts 29 procent. Maar welke toepassingen en welke leverancier zijn het meest populair in de cloud?
Het aantal Belgische organisaties dat gebruikmaakt van cloud-oplossingen blijft stijgen. Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile van de cloudmarkt in België in 2018, op vraag van Computable. Per applicatie die door Computer Profile is geïnventariseerd, werd gevraagd of het een oplossing uit de public cloud betreft, een gehoste (of private cloud) oplossing of dat de applicatie on premise of binnen de eigen organisatie draait.
Bij de bijna 3500 geïnterviewde Belgische bedrijfsvestigingen zijn in totaal 24.600 applicaties in kaart gebracht. Zo’n 2220 locaties geven aan gebruik te maken van cloud-oplossingen (ruim 64 procent). Het totaal aantal geïnventariseerde applicaties die in de cloud draaien betreft 3740 (15 procent van het totaal).
Penetratie cloud in applicatieportfolio
Ook het aantal cloud-oplossingen als totaal van de in gebruik zijnde it-toepassingen, neemt bij alle soorten organisaties toe. In Vlaanderen zijn 17 procent van alle geïnventariseerde oplossingen cloud-applicaties. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt dat aandeel op 13 procent, terwijl bij bedrijfslocaties in Wallonië cloud-applicaties bijna 9 procent van het totaal vormen.
Verder maakt de analyse van Computer Profile duidelijk dat cloud-applicaties relatief het meest populair zijn bij kmo’s.
Office in cloud fors toegenomen
Van de 3740 cloud-applicaties die Belgische organisaties gebruiken is in 2018 36,9 procent een Office-toepassing. Dit was vorig jaar nog 25,5 procent waarmee geconcludeerd kan worden dat het aandeel van Office-applicaties binnen het totaal aantal gebruikte cloud-applicaties, fors is toegenomen.
Cloud-oplossingen op het gebied van personeelszaken maken bijna een kwart uit van alle cloud-applicaties. Alle andere deelgebieden maken ieder ruim onder de 10 procent van het totaal uit.
E-banking
Belgische organisaties betrekken, zoals de termen al impliceren, het meest applicaties voor e-banking en e-learning uit de cloud. Respectievelijk 93,5 procent en 80,6 procent van deze toepassingen worden afgenomen als cloud-toepassing.
Daarnaast worden crm (22 procent) en Office-applicaties (34,4 procent) steeds vaker via de cloud gebruikt. Dit geldt ook voor branchespecifieke oplossingen. Hierbij kun je denken aan oplossingen voor zorginstellingen, gemeenten of toepassingen voor het onderwijs.
Microsoft
Onder de leveranciers van cloud-applicaties in België is Microsoft ook dit jaar duidelijk leidend: zo is 59,1 procent van de cloud-oplossingen afkomstig van de reus uit Redmond (vorig jaar was dit 42,5 procent). Dit is niet verrassend aangezien Microsoft een uitgebreid portfolio cloud-oplossingen aanbiedt en het gebruik van office-applicaties uit de cloud sterk is gegroeid.
Microsoft wordt gevolgd door SDworx, leverancier van hr-toepassingen en Salesforce met respectievelijk 16,1 procent en 10 procent. Google volgt op afstand met 4,4 procent.
Forse toename op lange termijn
De belangrijkste conclusie is evenwel de algemene doorbraak van de cloud in ons land. Waar in 2016 nog gemiddeld 55 procent van de Belgische organisaties een of meerdere SaaS-toepassingen gebruikte, is dat nu al 64 procent.
Dat de laatste jaren de adoptie van cloud-oplossingen in België in een stroomversnelling is geraakt, blijkt vooral op lange termijn. In 2010 gebruikte nog slechts 13 procent van de Belgische organisaties een of meerdere cloud-oplossingen tegen dus 64 procent in 2018. Dit betekent dat er in acht jaar een stijging van maar liefst 51 procentpunt heeft plaatsgevonden.
Wallonië wordt wakker
De analyse laat zien dat organisaties in Vlaanderen het meest gebruikmaken van cloud-oplossingen: 72 procent van de Vlaamse bedrijven met meer dan vijftig medewerkers heeft een of meerdere cloud-oplossingen in huis, tegen 58 procent van de organisaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 44 procent in Wallonië.
Wel zijn organisaties in Wallonië duidelijk met een inhaalrace bezig aangezien het percentage cloud-gebruikers daar twee jaar geleden nog slechts 29 procent bedroeg. Wallonië wordt wakker in de cloud.