Via de Cloud Architect Alliance belandde ik op het jaarlijkse congres Insight in Barcelona, zeg maar NetApps-versie van Amazons Re:Invent. Wie niet bij een grote multinational werkt of cloud computing vooral doet op Azure, AWS of Google Cloud Platform, zal NetApp alleen kennen van naam en logo. En dat ze vooral storage doen.
Tenminste, dat gold voor mij. Ofwel, ik verwachtte daar in Barcelona niet dat het congres iets voor mij of voor NetApp toe zou voegen. In beide gevallen zat ik mis.
Gevaar
Als bedrijf gebruiken wij AWS als primair platform voor onze diensten. Het gevaar schuilt hierin dat je dingen bouwt op basis van specifieke AWS-api’s. Dit leidt tot een vendor lock-in. Als je niet meer tevreden bent met AWS kun je niet zonder meer weg.
Door gebruik te maken van Kubernetes, ben je theoretisch in staat je platform en containers te verplaatsen naar andere cloudproviders of naar on-premises. Dit geldt in de basis natuurlijk ook als je het cloudplatform van NetApp gebruikt.
NetApp is historisch gezien een storage-leverancier. (Weetje: een founder van NetApp, David Hitz, hield een keynote en vertelde dat hij een dorm heeft gedeeld met Jeff Bezos.) NetApps storage is gericht op schaal en snelheid, maar snel een account aanmaken om NetApp te gebruiken is er niet bij. Ik liep in de eerste instantie ook niet warm voor het bedrijf toen ik mij aan het inlezen was.
Sinds een anderhalf jaar is NetApp aan een grote strategische transitie begonnen. Bestaande proposities frontaal aanvallen, heeft vaak weinig zin en daarom heeft NetApp voor een andere benadering gekozen. Die is niet alleen origineel, maar ook briljant: alle infrastructuur rust op storage en NetApp beschikt over onderscheidend vermogen als het op storage aankomt. Maar hoe vertaalt dit inzicht zich nu naar de praktijk?
Magie
Door niet te concurreren met de cloudproviders maar door ze te versterken en omarmen. Je kunt nu zowel op AWS als op Azure binnen die omgevingen NetApp-elementen aan je infrastructuur koppelen en wel op zo’n manier dat je het datacenter van AWS of Azure niet hoeft te verlaten. Je kunt dus met een stukje NetApp-magie je cloud-infrastructuur versterken zonder latency te verliezen. Door deze storage toe te passen op je container-orchestration middels Kubernetes, ben je in staat workloads te verplaatsen van AWS naar Azure, maar ook naar on-premises of NetApp zelf. Met Kubernetes maken zij storage generiek en met hun deals met de grote providers voorkom je min of meer een vendor lock-in. Meer visionair dan de huidige move van AWS om met Outpost meer hybride te doen.
NetApp heeft mij een account gegeven waarmee ik alles kan testen en dat zal ik zeker doen. Mijn uitdaging wordt om ons leerplatform op NetApp-Kubernetes te laten draaien en het te verplaatsen van AWS naar Azure naar NetApp. Als dat lukt, dan is deze strategie valide, al zie ik nog wel wat uitdagingen met routeren, dns en load balancing.
Ik kan hier nog veel meer over vertellen – bijvoorbeeld over hoe deze ‘bold move’ tot stand is gekomen – maar daarvoor ontbreekt hier de ruimte.
Het was een heerlijke serendipity-ontdekking die mijn interesse vasthield waardoor ik met meer inzichten naar huis ben gegaan dan ik vertrokken was. NetApp heeft nog wel een weg te gaan als het aankomt op bedrijven zoals de mijne te bereiken, maar het begin is er en het smaakt naar meer.