5G, 3D-printers en slimme luidsprekers: dat zijn de enkele van de technologieën die 2019 mee gaan vormgeven. Tenminste, volgens de consultants van Deloitte die zopas de achttiende editie van hun jaarlijkse ‘Technology, Media and Telecommunications Predictions’ publiceerden.
2019 wordt in elk geval het jaar dat 5G doorbreekt, zegt Vincent Fosty van Deloitte. ‘Momenteel zijn 72 operatoren de technologie aan het testen. Dit jaar zullen er wereldwijd al vijfentwintig operatoren mee van start gaan. Tegen 2020 worden dat er vijftig.’
België loopt niet in de spits, bij ons zal het eerder 2020 of 2021 worden vooraleer de nieuwen, snelle netwerken operationeel zijn. ‘Ongeveer de helft van de Belgische consumenten geeft aan dat ze de bewuste keuze willen maken om over te stappen naar 5G’, aldus Fosty. ‘Maar dertien procent echter zal meteen overschakelen als 5G beschikbaar wordt.’ Deloitte voorspelt verder dat er in 2019 al zowat een miljoen smartphones verkocht zullen worden die klaar zijn voor 5G. Tegen 2020 zullen dat er al 15 à 20 miljoen zijn, wat met een miljard verkochte telefoons per jaar nog altijd niet veel is.
3D-printen
Ook 3D-printen gaat in 2019 zijn doorbraak beleven, meent Deloitte. Fosty: ‘De technologie is volwassen geworden en veel bedrijven willen zelf 3D-printers inzetten om beperkingen in hun supply chain aan te pakken.’ Dit jaar zal de markt voor dit soort printers aftikken op 2,7 miljard dollar en tegen 2020 op drie miljard. Ook het aantal materialen dat in aanmerking komt om te 3D-printen is de laatste vijf jaar verdubbeld.
Nog een segment waar België niet vooraan zit, zijn de slimme luidsprekers die met kunstmatige intelligentie (ai) zijn uitgerust, zoals de Google Home-speakers, de Homepod van Apple of de Amazon Echo-lijn. De wereldwijde markt is nochtans stevig aan het groeien, naar zeven miljard dollar dit jaar. In 2018 was dat 4,3 miljard. Momenteel hebben nauwelijks drie procent van de Belgen een slimme speaker, maar iets meer dan een kwart gebruikt wel een stemassistent op hun gsm. Waarschijnlijk is het dus een kwestie van tijd vooraleer ook de speakers doorbreken, vermoedt Deloitte.
Kunstmatige intelligentie in het algemeen blijft ook aan een hausse bezig, met cloudgebaseerde software en diensten die het gros van de markt uitmaken. Tegen 2020 zal 80 à 90 procent van de bedrijfssoftware met een of andere vorm van AI uitgerust zijn, denkt Deloitte.
Quantum
Nog enkele trends die Deloitte opmerkt, zijn de nieuwe digitale zakenmodellen die in China opduiken, vooral dankzij de sterke investeringen die daar gebeuren in telecommunicatie-infrastructuur. Deloitte ziet vooral in online shopping, diensten die fietsen delen en mobiele betalingen potentiële miljardenmarkten. China wordt ook een reus op het gebied van chips, verwacht Deloitte. De inkomsten van Chinese chipbakkers stijgt dit jaar een kwart tot 120 miljard dollar.
Quantum computing, ten slotte, zal de komende jaren tot een enorme opportuniteit uitgroeien, maar de klassieke computersystemen zullen er nog niet meteen door vervangen worden. De markt voor quantum computers wordt min of meer vergelijkbaar met die van de supercomputers vandaag en is tegen 2030 goed voor zo’n 50 miljard dollar.