Spelers als Cisco, VMware en Silver Peak staan op de eerste rij. Binnen dit en drie jaar zou de markt verdrievoudigen. De markt van sd-wan wordt interessant, maar is het iets voor een doorsnee Belgisch bedrijf?
Een sd-wan of software-defined wan vereenvoudigt simpel gesteld het beheer en de werking van een wan door de netwerkhardware te scheiden van het besturingsmechanisme. Het concept is vergelijkbaar met de manier waarop sd-netwerken virtualisatietechnologie implementeren om het beheer en de werking van datacenters te verbeteren.
1. Hoe groot wordt de markt?
Intussen zetten steeds meer bedrijven sd-wan in om hun brede waaier aan netwerkuitdagingen te counteren. Die zijn het gevolg van de explosieve groei van het wan-verkeer door de sterk toegenomen vraag naar cloudtoepassingen en de groeiende behoefte aan security-oplossingen.
De verwachting is, volgens Frost & Sullivan, dat de sd-wan markt dit jaar wereldwijd de kaap van de één miljard dollar gaat ronden. In 2022 zou het al om 3,5 miljard dollar gaan. Van negenduizend sites wereldwijd in 2017 gaat het naar 460.000 in 2022. De sd-wan-technologie wordt dus ook steeds belangrijk voor onze partners en integratoren in België en Luxemburg.
2. Hoe jong is de markt?
‘Nog vrij jong, al zijn de oplossingen toch matuur’, zo vertelt Geert Bussé, solution manager bij Westcon Comstor, die onlangs in België en Nederland een round table organiseerde over sd-wan.
Eigenlijk kwamen de eerste toepassingen pas in 2015 op de markt. ‘Toen nog in een zogenaamde do it yourself-constructie waarbij de leverancier rechtstreeks aan de klant leverde.’ Silver Peak was een van de nieuwe namen die er toen al bij was. VMware nam twee jaar geleden Velocloud over, toen een van de marktleiders.
Nadien kwam, vanaf vorig jaar, kwam een nieuwe golf sd-wan op de markt met de zogenaamde greybox, die nog wel op proprietary technologie was gebaseerd, maar wel meer functies ging bevatten, zoals rond security. Vanaf toen werden ook de service providers en resellers meer betrokken partij. Vanaf dit jaar zitten we in de derde golf rond sd-wan met de universal cpe. Met deze derde golf kwamen ook nieuwe namen als Cisco, Ciena en Dell meer en meer aan de oppervlakte.
3. Wat zijn de voordelen van sd-wan?
Een klassiek multiprotocol label switching (mpls)-netwerk, dat zich op routers baseert, is niet meer helemaal aangepast aan de hedendaagse noden, zo klinkt het bij de leveranciers. Sd-wan is een kind van het software-defined en cloudtijdperk. De zogenaamd vlotte uitbreiding van het bestaande wan met cloud-based applicaties is een van de voordelen. ‘Sd-wan biedt ook een meer kost-efficiënte manier om branches te connecteren met resources en cloud aplications’, oppert Geert Bussé van Westcon Comstor.
Al is er ook typische netwerkmeerwaarde zoals meer wendbaarheid via automatische provisioning. Ook meer zicht op applicaties (performance monitoring) en een geïntegreerd centraal beheer zijn vaak aangehaalde voordelen. Maar er zijn ook zakelijke argumenten, als de mogelijkheid om onafhankelijk van te opereren service providers. ‘Bij aanvang werd, zeker in de VS, de vermindering van de totale kosten van een wan als groot voordeel aangehaald’, stelt James Barker, partner technical accountmanager bij Silver Peak. ‘Maar dat argument sloeg in Europa toch minder aan.’
4. Wat met beveiliging en sd-wan?
Dat wordt steeds vaker geïntegreerd. Security-specialisten als Fortinet en Checkpoint Software zijn actief in deze markt. Ook Cisco gaf onlangs aan om security en sd-wan meer en meer te doen versmelten. Onder meer een applicatiebewuste enterprise firewall, het stoppen van indringers (intrusion prevention system, ips) en url-filtering is nu in de Cisco sd-wan-apparatuur geïntegreerd.
5. Is het iets voor een doorsnee Belgisch bedrijf?
Sd-wan is alvast geen kmo-spul. Het gaat om organisaties met heel wat branch offices en een gedecentraliseerd netwerk die vaak ook al typisch gebruik maken van wan optimization. En het helpt ook dat ze fervente cloud- of voip-gebruikers zijn of: aan het eind zijn van een bepaald investeringsprogramma in it-infrastructuur.
Typische sectoren die tijdens de round table werden aangehaald zijn onder meer retail (door de vele branches) en manufacturing. Terwijl de banksector soms nog eerder afkerig zou staan ten opzichte van sd-wan.
6. Wat zijn nog vaak voorkomende vragen?
De eerste is of sd-wan een klassiek mpls-netwerk kan vervangen. ‘In de praktijk gebeurt dat niet zo snel’, weet James Barker van Silver Peak. Ook de vraag naar kostenbesparing staat vaak voorop.
Bovendien is er op de markt nog een verschil in positionering: leveranciers die application performance aanbieden, terwijl andere juist beschikbaarheid en betrouwbaarheid garanderen. Ook vragen naar de nood van een firewall bovenop een sd-wan appliance native firewall komt vaak opzetten. Naarmate de functionaliteit van sd-wan is toegenomen en het speelveld aan leveranciers verandert, nemen ook de vragen toe.
7. Hoe ziet de toekomst eruit?
Sd-wan wordt een groeimarkt, zoveel is zeker. Maar het is in technisch oogpunt ook interessant. Want bovenal is de sd-wan een markt waar diverse leveranciers elkaar tegenkomen: de pure specialisten (Silver Peak), wan en routing specialisten als (Cisco en ook wel Huawei), wan optimization (Riverbed), security specialisten (Fortinet en Checkpoint Software), specialisten in application performance (Infovista), virtualisatie specialisten (Citrix en VMWare dat VeloCloud overnam) en veel andere.
Het is een markt waar veel van wordt verwacht, al zou het nog wel even kunnen duren. Volgens Gartner zal tegen het einde van 2023 meer dan 90 procent van de wan-vernieuwingsinitiatieven voor randinfrastructuur gebaseerd zijn op virtualized customer premises equipment (vcpe) of sd-wan-toepassingen. Vandaag is dat nog minder dan 40 procent.
Tijdens de round table werd tenslotte een paar keer vergeleken naar hosted voip. In theorie ook erg interessant voor bedrijven, alleen hebben vandaag na al die jaren veel bedrijven nog steeds een eigen telefooncentrale.