Stel, u gaat aan de slag met een briljant idee, u wordt de nieuwe Uber of Facebook of zoiets. Waar zit uw ethisch kompas?
Ethiek is lastig, het is namelijk niet te vangen in nullen en enen. Geen kunstmatige intelligentie zonder de bias van de bedenkers. Zelfs ai zonder vooroordelen blijkt uiteindelijk vooroordelen te ontwikkelen. Niets menselijks is uw ai vreemd.
De discussie rond ethiek hoor je niet veel in het grote debat, al zit die eigenlijk overal in. Privacy is het voornaamste onderwerp van discussie. Dat is niet zo vreemd, want uiteindelijk is dat de meest zichtbare vorm waar iedereen mee te maken heeft. Hoe u omgaat met de privacy van uw gebruikers toont een bepaald ethisch kompas.
Wat is ethiek ook al weer? ‘De praktische filosofie die handelt over wat goed en kwaad is’, schrijft de Van Dale. Dat is best een punt bij het ontwikkelen van diensten die over de hele wereld bruikbaar zijn of kunnen zijn. Ethiek verschilt al van persoon tot persoon en zeker tussen bevolkingsgroepen, landsgrenzen, regio’s, werelddelen, woongemeenschappen, steden, dorpen, de rijke kant van het dorp en de arme.
Een aantal zaken hebben we vastgelegd in de universele verklaring van de rechten van de mens, maar zelfs dan tornt menig staat, menig bedrijf en menig instelling aan ethische waarden van de een of de ander.
Hoe werkt ethiek volgens u binnen een wereldomvattend systeem? Omdat deze vraag wat breed is, mag dit uiteraard toegespitst worden op specifieke casussen.