Computable sprak in Parijs met Gilles Thiebaut, bij Hewlett Packard Enterprise (HPE) de nieuwe manager voor Frankrijk, Benelux en Nordics. Bij HPE schuiven ze twee grote trends naar voren waar ze op inzetten. ‘Strategie zit in het maken van keuzes’, aldus Thiebaut.
Gilles Thiebaut is nog maar een maand in zijn huidige functie. Hij volgde Luc Opdebeeck, een andere Belg, op. Ervoor was Thiebaut al twee jaar manager Frankrijk bij HPE. ‘Frankrijk deed het al erg goed binnen HPE. We waren binnen de groep country of the year’, klinkt het van de man die al twintig jaar werkzaam is bij zijn werkgever. Ervoor stond Thiebaut ook al in voor de regio Scandinavië.
Een promotie dus, maar geen onlogische voor de Belg die na tien jaar internationale carrière nog steeds pendelt tussen Parijs en Brussel. ‘In het weekend ben ik gewoon thuis in Woluwe’, vertelt hij als we hem in de marge van de Technical Solutions Summit in Parijs kunnen interviewen.
HPE heeft een uitdagende periode achter de rug. Het bedrijf splitste enkele jaren geleden met HP en krijgt nogal wat concurrentie van (public) cloud leveranciers als Amazon AWS, Microsoft en Google. Maar volgens Thiebaut zijn er twee fundamentele trends die het bedrijf een nieuw elan geven.
Trend 1. Hybrid cloud
‘HPE is de eerste partij die beweerde dat de hybrid cloud belangrijk ging worden. Wij hebben er altijd in geloofd. Ook nu nog’, stelt Thiebaut en hij haalt enkele cijfers aan. ‘Binnen vijf jaar zal 5 tot 10 procent, maximaal 25 procent, van workloads naar de public cloud verhuizen’, klinkt het. ‘Die public cloud is een belangrijke trend. Maar het is zeker geen tsunami’, meent hij.
De directeur is er rotsvast van overtuigd dat de aandacht en middelen bij de meeste bedrijven gaan naar datacenter transformation. ‘De meeste budgetten zullen daar naar toe gaan. Allemaal om hun eigen datacenter(s) onder andere meer agile en kostefficiënt, dus eigenlijk cloud ready, te maken.’
Bij deze trend wijst Thiebaut op het eigen hyperconverged infrastructure aanbod. ‘Bij veel projecten vormt de cloud deel van hun eigen workloads’, klinkt het.
Trend 2. Edge computing
De tweede trend waar HPE op inzet is (relatief) nieuwer. ‘Heel veel data worden niet gecreëerd op niveau van een datacenter’, klinkt het. Die data en intelligentie bevindt zich op niveau van de end points. ‘Als ik bij klanten een bepaald product zie, van smartphone tot camera of sensor, is de kans steeds groter dat het een geconnecteerd product is’, stelt Thiebaut.
De explosie van data bevindt zich volgens Thiebaut vooral aan ‘the edge’. ‘Volgens een Gartner onderzoek zal 75 procent van de data in 2022 van the edge komen’, zo stelt hij. ‘IDC stelt in een recent rapport dat binnen twee jaar 40 procent van de data buiten de cloud en dus buiten het datacenter zal worden geproduceerd.’
Daarom investeert HPE naar eigen zeggen fors in edge oplossingen als hun zogeheten HPE Edgeline platform. ‘In it zie je altijd de beweging van centraal naar decentraal en omgekeerd. Maar met edge computing én cloud computing spelen twee trends door elkaar.’
Wat met HPE?
Deze twee trends, en de oplossingen van HPE die erop inspelen, moeten het bedrijf ‘in the game’ houden. Dat is ook nodig, want HPE zat toch een tijdje in de hoek waar de klappen vallen met het vertrek van de vorige ceo Meg Whitman en een aangekondigde ontslagronde.
Thiebaut ziet het alvast zitten. ‘Ook in België hebben we vooraanstaande klanten. En onze nieuwe wereldwijde ceo, die ook al heel lang voor het bedrijf werkt, doet het goed’, klinkt het van de man die ook al aan boord was van voor de splitsing met HP. ‘Toen ging men uit van de supermarkt van it. De redenering dat als je een printer verkoopt aan een klant dat je dan ook services kon aanbieden. Maar vandaag moet je als organisatie agile blijven. Ik zie opnieuw het wendbare en innovatieve HP van twintig jaar geleden.’
Intussen benadrukt Thiebaut dat HPE de wind in de zeilen heeft. ‘De sfeer is schitterend. We winnen marktaandeel en doen het de laatste zes kwartalen erg goed’; klinkt het optimistisch.
Dat HPE (nieuwe) concurrenten als cloudspelers als AWS, Microsoft, Google en IBM op zijn terrein heeft zien komen, neemt hij erbij. De public cloud is voor anderen, zo lijkt het wel. ‘Strategie zit in het maken van keuzes. In it gaat het om innovatie waarmee je het verschil maakt.’