Dynsecu uit Sint-Niklaas is in het Computable Café op Infosecurity.be, Data & Cloud Expo verkozen tot tweede Tech Startup of the Year. De verkiezing was niet eenvoudig, want de jury klokte in eerste instantie af op een gedeelde eerste plaats.
Exact één minuut kregen de tien kandidaten van deze start-up battle om hun bedrijven en hun activiteiten aan onze jury (Kris Poté van Cap Gemini, Justus Hemelaar, community manager van Computable en Peter Witsenburg van Cloudmakelaar) voor te stellen. Dat is bijzonder kort, maar de meeste kandidaten wisten zich daar heel goed aan te houden en kenden de klappen van de zweep.
‘Het algemene niveau van de tien kandidaten was erg goed’, zei jurylid Peter Witsenburg na afloop, ‘want onderschat het niet: jezelf helder voorstellen op een minuut tijd is zeer moeilijk. Het enige jammere is dat we geen vrouwelijke pitchers hadden vandaag.’
Tijdens de pitches konden de juryleden punten geven op parameters als ‘markt’, ‘product’, ‘team’ en ‘toekomst’. Elk van de kandidaten kreeg ook enkele bijkomende vragen voorgeschoteld. Die gingen onder meer over hoe ze met privacy omgaan, waar hun verdienmodel ligt, of hoe ze hun internationale expansie zien.
Top-3
Na een deliberatie viel het verdict. Die deliberatie viel trouwens wat langer uit dan verwacht omdat er in eerste instantie een gedeelde eerste plaats was. Uiteindelijk verkoos de jury Dynsecu als winnaar. Zij haalden het van Textgain (op de tweede plaats) en Diabetix op drie.
Dynsecu werd opgericht in 2018 en probeert een oplossing te vinden voor de overvloed aan wachtwoorden die internetgebruikers moeten gebruiken. Hun platform is gebaseerd op cognitieve authenticatietechnologie die een uniek profiel per gebruiker maakt. Gebruikers moeten dan objecten identificeren die ze hadden aangemaakt bij hun registratie.
De tweede prijs, het zilver, ging naar Textgain, een startup die software maakt om kennis en waarden te mijnen uit grote collecties teksten, zoals rapporten, nieuwsberichten en sociale mediastromen. Diabetix, ten slotte, maakt software voor koelinstallaties. Via AI kan heel het ontwerpproces van zulke installaties beheerd en gestroomlijnd worden.
De winnaar zelf was alvast blij verrast met de prijs. ‘Ik weet het, het is een cliché: maar dit hadden we echt niet verwacht’, zegt mede-oprichter Kris Rottiers. ‘We zijn heel basic begonnen: we vroegen ons af of er nu echt niks beters bestond dan die wachtwoorden. Na een nachtje breinstormen zijn we hiermee op de proppen gekomen. En toen dachten we: hier zit misschien wel een bedrijf. En nu staan we hier (lacht).’