De strenge stralingsnormen in Brussel zetten een rem op de uitrol van 5G, wat kan leiden tot zware economische schade. Bedrijven en overheidsinstellingen maken zich ongerust over de impact daarvan, waarschuwt Beltug.
Beltug, de vereniging van ict-leiders van de ondernemingen en overheidsinstellingen in België, maakt zich ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur in ons land. Vooral het feit dat de diverse gewesten in ons land een verschillende stralingsnorm hanteren leidt tot grote onzekerheid. Bovendien is de wettelijke stralingsnorm in Brussel maar een fractie van die in andere landen en regio’s. Onze hoofdstad hanteert een norm van iets meer dan 5 Volt per meter. In Vlaanderen ligt de norm vier keer zo hoog, in de VS en Canada tikt ze af op meer dan 45 Volt per meter.
Beltug zegt veel begrip te hebben voor Brusselse politici die bezorgd zijn over de volksgezondheid, maar wijst erop dat de maatregelen voor een onbedoeld omgekeerd effect kunnen zorgen: hoe minder de antennes uitzenden, hoe meer de gebruikers blootgesteld zijn aan een hogere straling van hun mobiel toestel.
‘Deze norm vormt een obstakel voor de uitrol van 5G in België en meer bepaald in Brussel’, onderstreept Danielle Jacobs, directeur van Beltug. ‘Een verhoging van deze norm is echt noodzakelijk, willen we geen economische verliezen leiden door zwakke mobiele netwerken. Het belang van mobiele communicatie voor bedrijven en overheden groeit met de dag. Vooral het gebruik van datatoepassingen neemt exponentieel toe. Iedereen heeft de mond vol over de uitbouw van Smart Cities, internet of Things en geavanceerde digitale toepassingen. Deze toepassingen hebben sterk verankerde en geïnterconnecteerde mobiele netwerken nodig.’
Bovendien duikt het bericht over de komst van een 4de mobiele operator recent weer op. Jacobs: ‘Met de lage stralingsnorm in Brussel, stelt dit bijkomende problemen. Als er een vierde operator komt, dan wordt de mogelijke straling per operator nog minder aangezien de norm cumulatief is voor alle operatoren samen.’
Beltug maakt zich grote zorgen en vreest dat politici willen wachten tot na de verkiezingen om een beslissing te nemen. ‘De onzekerheid leidt tot economisch verlies, minder innovatieve investeringen en een competitief nadeel voor ondernemingen en overheidsinstellingen. Wij rekenen erop dat de politici zich terdege bewust zijn van deze precaire situatie’, zegt Jacobs.
Ook onze huiscolumnist Luc Blyaert wees in een recent opiniestuk op de problematische rol van Brussel bij de invoering van 5G in ons land.