Enkele politieke partijen willen dringend met Beltug praten. En dat mag niet verbazen want de vereniging die de belangrijkste telecom- en steeds meer IT-belangen behartigt van heel wat grote ondernemingen heeft een opmerkelijk standpunt de wereld in gestuurd. Beltug stelt zich vragen bij de komst van de vierde mobiele operator.
Op het eerste zicht zou je denken dat Beltug zich voor het eerst in zijn bestaan achter de belangen van de huidige telecomoperatoren Proximus, Orange en Telent zet. blijkt uit het artikel ‘Beltug stelt zich vragen bij komst vierde operator‘. Die hebben immers eerder al heel wat vragen gesteld bij de komst van een vierde operator. Dat de prijzen zouden dalen en dus ook de investeringen wat een nefaste invloed zou hebben op de kwaliteit van het netwerk.
Iliad
Het is een publiek geheim dat die vierde operator de Franse prijsbreker Iliad is, geleid door de zakenman en miljardair Xavier Niel (zijn vermogen wordt door Forbes geschat op 6,1 miljard euro). Al op z’n negentiende verkocht hij zijn ‘minitel rose’-bedrijf dat zich vooral toelegde op seksueel getinte chatdiensten. Interessanter is dat hij de hoofdaandeelhouder is van Monaco Telecom, mede-eigenaar van de Franse krant Le Monde én een van de meest actieve business angels en investeerders in start-ups (vijftig tot honderd per jaar via zijn Kima Ventures fonds).
Waar de Belgische telco’s vooral bang voor zijn is dat hij het model van Free zal introduceren in ons land. Voor een bedrag van nog geen twintig euro biedt Free Mobile zo goed als onbeperkt 4G mobiele telefonie en data (tot 100 Gig). In Frankrijk zorgde dat voor een revolutie én ook voor honderden ontslagen bij de grote telco’s. Xavier Niel was trouwens enkele jaren geleden al kandidaat om Base over te nemen. Base werd zoals bekend overgenomen door Telenet.
Beltug
Beltug heeft er weken over gedaan om zijn standpunt te verfijnen. En de vereniging heeft gelijk als het stelt dat de nieuwkomer toch op z’n minst verplicht moet worden de kwaliteit van het netwerk even hoog te stellen of toch in de nabijheid van de voorwaarden van de bestaande telco’s. In het huidige Koninklijk Besluit is er sprake van 30 procent bevolkingsdekking binnen de eerste drie jaar. Ik herinner me dat Telindus-topman John Cordier er in slaagde om met Mobistar (vandaag Orange) in negen maanden tijd een 90 procent dekking te bieden. Om een nieuwkomer meteen overal gebruik te laten maken van de bestaande infrastructuur is dan ook geen goed idee, laat staan dat de huidige antennes dat aankunnen.
Dat de komst van Iliad voor onrust zorgt ligt voor de hand. Dat ons land een jaar geleden de mogelijkheid had om Broadband Belgium een 5G-netwerk te laten uitrollen maar dat toen weigerde, is des te pijnlijker. Dat een vierde speler voor meer concurrentie zal zorgen, de prijzen zal doen dalen is duidelijk. Dat de juiste voorwaarden moeten gesteld worden ook. Maar als een zakenman bereid is om meerdere honderden miljoenen in België te investeren, dan kunnen we dat alleen maar toejuichen.
Dat de regering mikt op korte termijn gewin wordt hier niet vermeld. De prijzen zullen misschien op korte termijn dalen en de regering zal enkel miljoenen oprapen om de begroting wat op te smukken. Op termijn echter zal de kwaliteit van het netwerk zakken tot op het niveau van Frankrijk (een land dat Mijnheer De Croo graag als vb. gebruikt). En wie ooit al wat rondgetoerd heeft in Frankrijk weet wel dat die kwaliteit alles behalve goed is. Het wegvallen van investeringen door de huidige providers zal voor job verlies zorgen zoveel is zeker. De prijzen dan tijdelijk zullen die dus dalen maar aangezien de kwaliteit zal achteruitgaan zullen de gebruikers verplicht worden om meerdere systemen naast elkaar te gebruiken wat de kostprijs zal opdrijven. Trouwens de grootste prijsdaling zou er kunnen komen als men stopt om de operatoren als melkkoe te zien, door allerlei taxen te heffen zoals deze op antennes. Dus 4de operator ok maar aan zelfde kwaliteitsvolle voorwaarden als huidige, mits aanpassing van stralingsnormen (vooral in Brussel) en stoppen met het heffen van allerlei belastingen door gemeenten en overheden.
Beste Jan,
Uiteraard hoopt de regering nog op wat extra miljoenen. In de totaalinvestering voor een 5G netwerk valt dat nog best mee. België met Frankrijk vergelijken is onheus. Ik vergelijk het liever met Denemarken dat niet zo gek veel groter is en waar ook 4 mobiele spelers zijn met toch zeer goede kwaliteit. Het kan dus. Maar dat Iliad pijn zal doen is duidelijk. In Italië heeft het zonet op een week tijd 1 miljoen klanten kunnen afsnoepen met een zeer aantrekkelijk bod van 6 euro voor onbeperkt bellen en voor 30 Gig data. Dat is uiteraard erg aantrekkelijk.