De komst van een vierde mobiele operator wordt door regeringspartij N-VA met argusogen bekeken. De partij is geen voorstander van een vierde licentie omwille van ‘bezorgdheden over te gunstige voorwaarden’. Dat schrijft de website Newsmonkey.
Het was de liberale minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) die onlangs de kat de bel aanbond: bij de nieuwe frequentieveiling volgend jaar moet er een nieuwe, vierde mobiele operator bijkomen om de prijzen naar beneden te krijgen. Het is een publiek geheim dat vooral het Franse bedrijf Iliad (van miljardair Xavier Niel) interesse heeft om die vierde licentie binnen te halen.
Iliad opereert onder de merknaam Free en zorgde in Frankrijk al voor een ware revolutie op de markt. Met zeer lage prijzen, maar ook een minimum aan service (zeg maar: het Ryanair-model) wist het bedrijf miljoenen klanten binnen te halen. Dat trucje hebben ze onlangs in Italië overgedaan. Daar kreeg het eerste miljoen klanten 30 gigabyte data en ongelimiteerd bellen voor zes euro per maand. Het miljoen werd al na vijftig dagen gehaald.
De bedoeling van De Croo is vooral om de andere operatoren op die manier wakker te schudden. In Italië is dat trouwen ook al gebeurd: Vodafone lanceerde er, in een reactie op Free, een aanbod van 30 gigabyte voor zeven euro per maand.
Maar de lobbymachine van de Belgische telecomoperatoren (en met name van Telenet) is zich volop op gang aan het trekken om de schade te beperken, zo weet Newsmonkey. In regeringskringen zou te horen zijn dat vooral N-VA kanttekeningen plaatst bij het dossier. De partij is bezorgd over ‘te gunstige voorwaarden’ voor de nieuwe speler, bijvoorbeeld over de verplichte dekkingsgraad.
De vierde speler zou bijvoorbeeld pas na tien jaar volledige dekking moeten hebben. Dat betekent dat hij maar in een paar grote steden eigen infrastructuur moet bouwen en voor de rest gebruik mag maken van de antennes van de andere spelers. Er zijn ook opmerkingen over te veel voorbehouden frequenties voor de nieuweling en over de regels rond het doorverkopen van frequenties.