Nationale thuiswerkdag, flex desk, co-working spaces, slimme werkplekken… werknemers zijn steeds vaak mobieler en het begrip kantoor vervaagt. Vandaag beschikken we immers allemaal over een laptop en een smartphone. Maar is dat voldoende om echt mobiel te kunnen werken?
De definitie van ‘werk’ is aan herziening toe. Vroeger was dat een fysieke, vaste plaats waar je ’s morgens naartoe ging en die je ’s avonds terug verliet. Nu is ‘werk’ iets wat we doen, plaatsonafhankelijk. Volgens het internationale onderzoeks- en analistenbureau IDC was in 2017 meer dan de helft van de werknemers ‘mobiel’. Zelfs in een kantooromgeving is het steeds gebruikelijker dat mensen geen vaste werkplek meer hebben.
Elke ruimte een werkplek
Hoe ziet mobiel werken er gewoonlijk uit? Wanneer je naar een andere werkplek gaat, verwacht je in eerste instantie een stabiel wifi-netwerk om snel te connecteren met de kantoorinfrastructuur. En een set-up die is ontworpen voor byod (want je brengt uiteraard je eigen toestellen mee). Eigenlijk kan je nu van elke ruimte een werkplek maken. Denk maar aan de zorgverlener die digitaal zijn patiëntendossiers kan inkijken terwijl hij een huisbezoek aflegt.
Maar te vaak blijft de omschrijving van de benodigdheden beperkt tot internet, laptop, tablet en smartphone. Om echt productief te zijn, hebben we ook slimme oplossingen nodig voor mobiel printen, scannen en projecteren.
Denk aan uw verkoopmedewerker: hij kan op zijn tablet bij de klant wel een offerte opmaken en tonen, maar als hij die niet onmiddellijk kan printen om te ondertekenen is de deal misschien weg. Hij moet in staat zijn om die offerte in realtime, veilig en draadloos af te drukken vanaf zijn smartphone of tablet. Dat kan met een draagbare printer via wifi op het kantoor van een klant.
De voorbeelden zijn legio: de onderhoudsmedewerker kan na een interventie onmiddellijk een factuur printen. De accountmanager kan dankzij een mobiele projector overal zijn presentatie tonen aan een grotere groep prospects. Ook in de zachtere sectoren zijn dergelijke mobiele randapparaten interessante tools. Denk bijvoorbeeld aan een leraar die zijn studenten bij een excursie wil betrekken door op een muur te projecteren terwijl de context nog vers is. Of de verpleegkundige die (thuis bij de patiënt) patiëntgegevens scant, die onmiddellijk klaar zijn om te gebruiken in het ziekenhuis. Zelfs als we in onze eigen werkomgeving switchen van bureau, kunnen draagbare printers en andere mobiele apparaten ons helpen om productiever te werken. Dan spreek je pas echt over digitale nomaden.
Echt mobiel
Technologie stimuleert deze switch. Maar de technologie past zich ook snel aan deze nieuwe manier van werken aan. Draagbare printers zijn nu bijvoorbeeld superlicht (1,6 kg), snel en klein, waardoor ze in een laptoptas passen. Indien nodig werken ze rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet met behulp van apps van Google en Apple. En met geïntegreerde batterijen en usb-lader bent u zelfs niet meer afhankelijk van het stopcontact. Diezelfde technologie en eigenschappen vindt u ook terug in de recentste mobiele scanners. Hetzelfde geldt voor uiterst mobiele projectoren waarvan de laatste generatie zelfs gebruik maakt van het near field communication (nfc)-protocol om uw tablet of smartphone draadloos te verbinden met de projector als er geen wifi voorhanden is.
Bedrijfsleiders nemen mobiel werken heel serieus: volgens een onderzoek van Forbes geeft 81 procent van de ceo’s aan dat mobiele technologieën strategisch belangrijk zijn voor hun onderneming. Zij zien de administratieve druk dalen, de productiviteit stijgen en workflows worden meer gestroomlijnd.