Industrie 4.0, het concept van de ‘smart factory’ waar alles met alles verbonden is, transformeert op dit moment de supply chain met de nieuwste technologieën. Wat ooit werd beschouwd als best-in-class performance voor supply chain management zou vandaag slechts middelmatig zijn en wat ooit als acceptabel werd beschouwd, zou nu de doodsteek voor bedrijven kunnen zijn. Wat kunnen we van Industrie 4.0 precies verwachten en hoe verandert het concept de rol van erp voor industriële bedrijven?
Industrie 4.0 biedt naar verwachting de volgende voordelen:
- Realtime inzicht in de supply chain
Met internet of things (IoT)-technologie kunnen fabrikanten realtime informatie verzamelen om de zichtbaarheid van de supply chain in realtime te vergroten. - Verhoogde operationele efficiëntie en uptime
Voorspellende analyses – inclusief machine learning en kunstmatige intelligentie – gebaseerd op sensorgegevens, bieden bruikbare inzichten die de efficiëntie van de supply chain verhogen. - Snellere innovatiecycli
Met Industry 4.0-technologieën zoals digital twins, en het versneld, online capteren van klantspecifieke informatie kunnen fabrikanten de eisen van de markt beter begrijpen en de snelheid van het introduceren van prototypen verhogen. - ‘Lights-out-automation’
Met behulp van sensorgegevens en voorspellende analyses kunnen fabrikanten de fabrieksautomatisering verhogen tot het punt dat ze ‘lights-out’ uitvoeren, wat veel efficiëntie en kostenbesparingen kan opleveren. - Nieuwe bedrijfsmodellen
De hyperconnectiviteit die mogelijk wordt gemaakt door Industry 4.0 maakt nieuwe ‘product-as-a-service’-bedrijfsmodellen mogelijk, waardoor nieuwe inkomstenstromen kunnen worden aangeboord.
Hoe van start te gaan met Industrie 4.0?
De uitdaging waarmee fabrikanten geconfronteerd worden, is hoe ze van start kunnen gaan en snel waarde kunnen behalen zonder een leger van dure gegevenswetenschappers te moeten inschakelen. Met behulp van een aanpak op basis van standaardoplossingen en best practices zijn de waardeproposities snel te realiseren. Bedrijven kunnen zich richten op het oplossen van het bedrijfsprobleem in plaats van zich te concentreren op de onderliggende technologie.
Erp-systemen dienen in dit verband nog steeds als centrale instantie voor master- en transactiegegevens in alle bedrijfsgerelateerde processen in bedrijven. Als zodanig is een erp-systeem niet de kern van Industrie 4.0, maar speelt het een belangrijke rol om de volledige voordelen te benutten. Erp-systemen waren vroeger de ‘Big Brother’ van de productie. De meeste beslissingen over wat te produceren, wanneer, waar en hoeveel werden door het erp-systeem genomen en de ‘uitvoerings’-systemen moesten dit uitvoeren.
In de nieuwe wereld zullen steeds meer beslissingen worden genomen door intelligente machines op de werkvloer zelf. Dit zal de rol van erp op dit gebied veranderen. De focus zal meer liggen op het vastleggen van de enorme hoeveelheid gegevens van de intelligente werkvloer, dit omzetten in beheersbare informatie voor voorspellende planning, filteren van gebeurtenissen die onmiddellijke aandacht vereisen en het initiëren van geautomatiseerde en/of handmatige bedrijfsprocessen.
Belang van cloud
Monolithische en on-premise erp-systemen zijn in de loop van de tijd veel complexer geworden en zijn nu een belemmering voor de nodige innovaties en invoering van Industry 4.0. De inherente flexibiliteit en adaptieve aard van cloudapplicaties maken de digitale transformaties mogelijk die nodig zijn om vandaag te concurreren.
Daarnaast zullen standaard en configureerbare cloudapplicaties die de nieuwe technologieën, zoals internet of things (IoT)-applicaties en adaptive intelligence-applicaties in combinatie met open en eenvoudig te configureren integraties, mogelijk maken, de acceptatie van Industry 4.0-technologieën in de dagelijkse supply chain-operaties versnellen.
Een IoT-toepassing voor productie maakt bijvoorbeeld gebruik van standaard- en veelgebruikte gegevens van machinesensors in vooraf gedefinieerde dashboards en waarschuwingen en voorgestelde acties, die realtime met de erp-systemen kunnen worden geïntegreerd. Nadat de verbindingen met de sensoren zijn geconfigureerd, kan de toepassing worden gebruikt en kunnen quick wins worden gerealiseerd. Na het opdoen van ervaring met deze manier van werken, kan de toepassing worden uitgebreid en verfijnd door aangepaste dashboards en waarschuwingen te configureren.
Ludwig Avonts, lead solution consultant bij Oracle