Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil doorgaan met een identiteitskaart met vingerafdrukken. Volgens hem is zo’n registratie van vingerafdrukken geen overdreven inbreuk op de privacy. Al twijfelen sommige experts aan de effectiviteit van de maatregel. ‘Vandaag is vooral de online diefstal van identiteit de grote boosdoener.’
De verplichte toevoeging van vingerafdrukken aan de elektronische identiteitskaart veroorzaakte afgelopen weken nogal wat ophef. Tegenstanders vinden het een te grote inbreuk op de privacy. Via sociale media dook her en der de hashtag #ikweiger.
Middenvinger
De bekende komiek Michael Van Peel liet zich in deze context al ontvallen dat de enige vinger die ze van hem mochten registreren, zijn middenvinger was…
In het VRT-programma De Zevende Dag reageerde Jambon door aan te geven dat hij ‘het probleem echt niet ziet’. Jambon: ‘We willen hiermee de identiteitsfraude terugdringen, niets anders. Dit fenomeen zit in de lift. Van 402 gevallen in 2016 zitten we dit jaar al op 955 gevallen’, aldus Jambon, die ook aangaf dat hij het advies heeft gevraagd van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de vroegere Privacycommissie. Die was overigens een tijd geleden eerder gekant tegen een id met vingerafdrukken.
Toch heeft Jambon zijn redenen om door te gaan. ‘We zien dat identiteitsfraude met paspoorten met drie kwart is gedaald. De klassieke foto volstaat niet om te weten of de identiteitskaart hoort bij de persoon die voor je staat. Criminele bendes gebruiken gestolen identiteitskaarten van lookalikes, stelt hij.
Geen cijfers
Niet iedereen is het hiermee eens. Ook Catherine Van De Heyning en Anneleen Van de Meulebroucke, als advocaat bij Eubelius gespecialiseerd in respectievelijk cybercriminaliteit en in de bescherming van persoonsgegevens, vinden de maatregel onvoldoende onderbouwd. ‘Er zijn geen cijfers of studies die aantonen dat vingerafdrukken aanslagen zullen voorkomen. Het merendeel van de gekende terroristen blijkt gewoon de eigen identiteit te gebruiken. Identiteitskaarten met biometrische gegevens zouden niets veranderen’, aldus beiden in De Standaard.
Als er al een valse identiteitskaart werd gebruikt, dan was dit, volgens hen, meestal bij particulieren het geval, bijvoorbeeld om een auto of een woning te huren. ‘Ook daar zullen verplichte vingerafdrukken niets aan veranderen, want het wetsontwerp laat niet toe dat particulieren dit kunnen controleren.’ Waarmee de twee willen aantonen dat de maatregel zijn doel voorbij schiet.
Identiteitsfraude
Hetzelfde geldt volgens de twee advocates voor identiteitsfraude. ‘Ook daaraan zullen vingerafdrukken op de identiteitskaart weinig tot niets veranderen. Internationale paspoorten bevatten al vingerafdrukken, maar dat verhindert niet dat er jaarlijks veel vervalste exemplaren worden ontdekt’, klinkt het. ‘Bovendien is vooral de online diefstal van identiteit vandaag de grote boosdoener.’