GuardSquare staat dit jaar aan de top van Deloitte’s Technology Fast 50, de rangschikking van de 50 snelst groeiende technologiebedrijven in België. In de voorbije vier jaar realiseerde het Leuvense GuardSquare een omzetgroei van 4713,63 procent. Byteflies werd dit jaar benoemd tot Rising Star.
Met een omzetgroei van 4713,63 procent in de voorbije vier jaar eindigde GuardSquare niet alleen op de eerste plaats in de globale Fast 50-rangschikking, maar werd het ook bekroond als snelste groeier in de categorie Software. GuardSquare ontwikkelt beveiligingssoftware voor de bescherming van mobiele applicaties tegen hacking. Hun producten worden wereldwijd gebruikt binnen sectoren als financiële dienstverlening, e-commerce, telecommunicatie, gaming en media.
Het in Luik gevestigde Mega en het in Gent gevestigde Silverfin eindigen op de tweede en derde plaats met een omzetgroei van respectievelijk 3086,81 procent en 2842,31 procent. Het Brusselse Destiny won de award voor de ‘Most Sustainable Growth’, de prijs voor het bedrijf dat de voorgaande jaren in elke editie de Fast 50-rangschikking haalde.
Deloitte’s Technology Fast 50 bekroont ook de snelst groeiende bedrijven in zeven verschillende sectoren. Naast Software, waarvoor GuardSquare als winnaar uit de bus kwam, waren er prijzen voor de snelste groeier in de sectoren Communications, Environmental Technology, Fintech, Hardware, Healthcare and Life sciences en Media and Entertainment. Het in Gent gevestigde Silverfin, dat de wereld van de boekhouding transformeert met de introductie van Connected Accounting, prijkte bovenaan bij de categorie Fintech. THEO Technologies, dat video-ervaringen op om het even welk platform of apparaat vergemakkelijkt, trok huiswaarts met de bekroning in de sector Media & Entertainment. OncoDNA, actief in gezondheidstechnologie en gericht op oncologische toepassingen, bleek het snelst groeiende bedrijf in de sector Healthcare and Life sciences, terwijl de award voor Communication ging naar Sync Solutions, een bedrijf in Sirault dat globale telefoniebeheer ondersteunt. De award voor snelste groeier in de categorie Hardware was voor LESCAV, een bedrijf dat zich specialiseert in beveiligingsoplossingen voor de luchtvaart.
De Rising Star 2018 werd geselecteerd uit de tien meest beloftevolle bedrijven die minder dan vier jaar actief zijn. Een onafhankelijke jury, voorgezeten door Duco Sickinghe, ceo van investeringsmaatschappij Fortino, beoordeelde de pitch van elk bedrijf op basis van de schaalbaarheid van hun businessconcept, het globaal marktpotentieel, de kwaliteit van het management en het disruptief vermogen van de innovatie. De winnaar werd Byteflies, een bedrijf gespecialiseerd in draagbare gezondheidsoplossingen. Byteflies kan nu deelnemen aan het Deloitte Innovation Centre Booster Programma. De Belgisch-Amerikaanse startup krijgt een Deloitte-mentor toegewezen en wordt begeleid bij tal van aspecten die vitaal zijn voor zijn doorbraak en groei.
Naar het buitenland
Deloitte organiseert met de Vlerick Business School ook een onderzoek naar de trends en uitdagingen bij jonge Belgische bedrijven met groeipotentieel. Dit jaar heeft de ‘Rising Star Monitor’ specifieke aandacht voor de manier waarop deze bedrijven hun groei willen realiseren. Jonge, Belgische bedrijven met groeiambitie leggen de lat voor groei steeds hoger. Deze scale-ups schuwen daarbij de stap naar het buitenland niet, waar ze bijna 30 procent van hun totale sales realiseren. Ze groeien slim en doen dat vooral via minder risicovolle, hybride manieren van groei zoals licenties en strategische allianties. Zo’n 40 procent van de bevraagde bedrijven met potentieel om te groeien geeft aan dat ze ook daadwerkelijk grote ambitie hebben om te groeien. Deze zogenaamde ‘high-growth ventures’ van scale-ups leggen de lat daarbij steeds hoger. ‘Het is hun ambitie om over vijf jaar 55 extra werknemers in dienst te hebben. Daarnaast streven ze naar een verhoging van hun totale sales met 11 miljoen euro. Dat is toch een flinke stap vooruit in vergelijking met een vooropgestelde groei van 33 werknemers en negen miljoen euro in sales vorig jaar’, licht Veroniek Collewaert toe, professor Ondernemerschap aan Vlerick Business School.
63 procent van de jonge bedrijven met groeipotentieel is actief in meer dan 1 land; gemiddeld zijn ze actief in 11 verschillende landen. Het verbaast niet dat de dichte buurlanden daarbij het populairste zijn, met Nederland op 1, Frankrijk op 2 en Duitsland op 3. Dat neemt echter niet weg dat er ook geëxporteerd wordt naar de VS en het Verenigd Koninkrijk. De beslissing om naar een bepaald land te internationaliseren is grotendeels gestoeld op de organische vraag vanuit dat land in kwestie. Slechts vijf van de bevraagde bedrijven heeft een overname gedaan, wat ook logisch is voor starters die vaak nog over onvoldoende middelen beschikken. Ten slotte blijft het gemiddelde salaris dat oprichters zichzelf uitkeren constant in de afgelopen drie jaar.