80 procent van de Belgen staat positief tegenover IoT-technologie die de politie op de hoogte stelt van hun locatie tijdens een noodgeval. Slechts 25 procent staat er voor open dat de politie op elk moment toegang tot de gegevens heeft om de locatie vast te stellen.
Dit blijkt uit de Security Index van it-bedrijf Unisys. Dat is een wereldwijde studie, waarbij ruim duizend Belgen werden ondervraagd over veiligheidskwesties zoals nationale veiligheid, het internet of things (IoT) en ransomware.
Zorg
Belgen zijn verdeeld in hun enthousiasme over het internet of things (IoT) in relatie tot gezondheidszorg. 73 procent staat er voor open dat medische toestellen, zoals pacemakers en glucosesensoren direct significante veranderingen naar de arts doorsturen. Slechts 19 procent vindt het een goed idee dat zorgverzekeraars de gegevens van fitness trackers gebruiken om de bijdragen te berekenen of om de klanten te belonen voor veilig gedrag.
Luchtvaart
Naast de politiediensten en de gezondheidssector zien Belgische consumenten wel de toegevoegde waarde van IoT-technologie in de luchtvaart. Zo staat 59 procent positief tegenover het gebruik van sensoren in bagage om te communiceren met het bagagebeheersysteem van de luchthaven en voor een app op smartphones om hen te informeren wanneer de bagage is uitgeladen en op welke band ze zal worden afgeleverd.
Banken
Belgen zijn minder enthousiast over het gebruik van een smartwatch-app van een bank of creditcardmaatschappij voor betalingen. Slechts 21 procent ziet dat zitten. 37 procent van die groep maakt zich zorgen over de veiligheid van dergelijke transacties, 27 procent ziet geen dwingende reden waarom de bank of creditcardmaatschappij deze gegevens zou verkrijgen en nog eens 20 procent wil niet dat de bank deze informatie krijgt.