De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB lanceert naar eigen zeggen als eerste een ethische raad voor het gebruik van data en kunstmatige intelligentie. Jan De Schepper, tot voor kort voorzitter van ADM, treedt op als voorzitter van deze raad.
Volgens de VDAB krijgt de eigen website met vacatures maandelijks meer dan twee miljoen bezoekers over de vloer. De site maakt niet alleen gebruik van data maar ook al van artificiële intelligentie (ai). Omdat VDAB een correct en verantwoord gebruik daarvan belangrijk vindt, lanceert de organisatie een ethische raad om hierop toe te zien. Daarmee is VDAB naar eigen zeggen de eerste organisatie in België met zo’n initiatief tot ethische raad.
De VDAB stelt dat het aan zijn eindgebruikers wil garanderen dat de aanwezige toepassingen correct en ethisch verantwoord verlopen. De ethische raad zal een orgaan zijn dat advies geeft en de toepassing ervan opvolgt. Het baseert zich daarvoor op drie basisprincipes: transparantie (duidelijkheid bieden en inzicht verschaffen in de gebruikte werkwijzen), vertrouwen (het evalueren en testen van ai-systemen bij elke stap, en het beoordelen op eerlijke en verantwoorde resultaten) en gunstig voor iedereen (toepassingen te ontwikkelen waar zowel VDAB als de eindgebruikers baat bij hebben).
Zeven leden
De ethische raad van VDAB is de eerste in Vlaanderen, en is samengesteld uit drie interne en vier externe experts met academische, juridische en operationele kennis. Jan De Schepper, die onlangs nog zijn mandaat als voorzitter van ADM neerlegde, werd benoemd tot voorzitter van deze raad. ‘VDAB is de eerste organisatie in Vlaanderen met een ethische raad en daar ben ik heel blij om, zowel als voorzitter, maar ook als burger’, stelt De Schepper. ‘Datagebruik biedt mogelijkheden maar houdt ook risico’s in. We zijn er om die risico’s onder de loep te nemen en om mee na te denken over de ethische dilemma’s die ontstaan door het gebruik van data en toepassingen.’