Het belang van kunstmatige intelligentie (ki ofwel ai – artificial intelligence) wordt nog wat hoger ingeschat: het is de kern van de wedloop voor wereldmacht. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De potentie van kunstmatige intelligentie is al voorbij het niveau van gerichte ads en effectievere marketing. Ki-voorstanders voorzien revoluties op vele gebieden. Daar is nu de mogelijkheid van traditionele revoluties bijgekomen: macht en verhoudingen in de wereldorde. De Russische president Vladimir Putin stelt dat het land met de grootste ki-voorsprong de wereld zal (over)heersen.
‘Ki is de toekomst, niet alleen voor Rusland maar voor de hele mensheid’, aldus de zittende president en voormalig premier. Hij sprak via satellietverbinding Russische studenten toe over de enorme kansen van ki, maar ook over de moeilijk voorspelbare gevaren ervan. ‘Wie de leider wordt op dit gebied, wordt de heerser van de wereld’, sprak de ex-KGB-officier. De Amerikaanse visionair Elon Musk is al kritisch over de gevaren vankiI en vreest zelfs voor oorlogen. Techneut en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ziet het niet zo’n vaart lopen. Toch heeft Putin daar wel een goed punt over ki-onderzoek en macht op het wereldtoneel.
Wat vind jij?