De extra regulering die het BIPT enkele maanden geleden voorstelde, valt niet in goede aarde bij Telenet. Volgens de kabelboer leiden de regels tot rechtsonzekerheid en zelfs kwalitatief slechtere netwerken.
Telenet reageert op het voorstel dat de regulatoren deze zomer opstelden en waarin ze pleiten voor extra regels om de concurrentie aan te wakkeren en de prijzen naar beneden te krijgen. Zo zou de manier waarop de groothandelsprijzen aan alternatieve spelers wordt berekend, moeten veranderen en moet Telenet ook verplicht vaste telefonie doorverkopen aan concurrent Orange. Op die manier kan deze ook een bundel met vaste lijn aanbieden. Ook de glasvezelverbindingen van Proximus zouden voor de concurrentie moeten opgesteld worden, zo zei het BIPT.
De operatoren mochten de voorbije maanden op die voorstellen reageren. Vandaag loopt de deadline voor die consultantieronde af. Telenet gaat niet akkoord met de voorstellen. Het bedrijf reageert scherp en laat weten dat dit voorstel ingaat tegen het beleid van de federale regering en de Europese Commissie die investeringen willen stimuleren. Bijkomende regulering zal leiden tot rechtsonzekerheid en op termijn zelfs minder performante netwerken, aldus Telenet. De Mechelse kabelboer betreurt ook dat het BIPT, zo kort op de effectieve kabeldoorverkoop, nu alweer een voorstel voor bijkomende regulering heeft opgesteld.
‘België is vandaag voor telecom al het meest gereguleerde land in Europa’, zegt Ann Caluwaerts, chief corporate affairs bij Telenet. ‘Bijkomende regulering zal operatoren geen stimulans meer geven om verder te investeren in de uitbreiding en modernisatie van hun netwerken. In een tijd waarin telecomoperatoren honderden miljoenen moeten investeren om consumenten en bedrijven toe te laten meer en snellere (mobiele en vaste) internetverbindingen te gebruiken, is overregulering zonder meer nefast voor de consument en de economie. Geen enkele operator zal immers miljoenen willen investeren in zijn netwerk met de wetenschap dat zijn concurrent datzelfde netwerk kan gebruiken. Op termijn zal dit de kwaliteit van de netwerken doen afnemen.’
Ook Proximus reageerde eerder scherp op de voorstellen. Daar werd zelfs gedreigd om de investering van drie miljard euro in nieuwe glasvezellijnen te schrappen.